АктуалноГрадътКултураНовини

Гърция очаква „Одисей“ от Пловдив

Два спектакъла ще се играят на 30 и 31 май от 21:00 часа – в 129-годишния театър в Пирея

Гръцката преса, радио и телевизия са наситени с публикации за гастрола на Драматичен театър-Пловдив в Атина.

В статиите, гостуването е определено като „исторически акт в театралната история на Гърция и България“, с който най-старата театрална институция в България – Пловдивският драматичен театър, пристига с многократно награждаваната си и пътуващата суперпродукция „ОДИСЕЙ“.  

Месец, след като откриха водещия международен фестивал MITEM в Унгария, четиридесет актьори и още толкова представители от техническия екип на театъра ще отпътуват към гръцката столица, за да въплътят Омировия епос в аудиовизуален спектакъл, написан по оригиналната адаптация от водещия драматург Александър Секулов и режисиран от Диана Добрева – носител на награда на критиката и пресата за „Най-добър спектакъл“ на фестивала в Авиньон, Франция.

Ще присъстват още и заместник-кмета в Община Пловдив с ресор „Култура“ – г-н Пламен Панов, директора на театъра – г-жа Сюзана Василевска, както и екип на Българската държавна телевизия.

 Публикациите разказват за спектакъла “Одисей”, който бе създаден в годината, в която Пловдив е “Европейска столица на културата”. Пловдив е един от най-старите градове в Европа, с изключително богата история, простираща се хилядолетия назад. Подобно на древната Атина, пловдивските антични архитектурни дадености все още носят духа на онова време, описано и възхвалявано от великите поети и драматурзи като Омир, Софокъл и Еврипид.

Гостуването на Драматичен театър Пловдив е подкрепено от множество гръцки медийни партньори. Силен акцент е видео рекламата в метрото на Атина, както и наситеното присъствие на рекламни спотове в атинските радиостанции.

Общинският театър на Пирея „Василис Михаилидес“, който е домакин на спектакъла, е историческа сграда, разположена до пристанището на града. Построена е през 1884 г. по плановете на архитекта Йоанис Лазаримос и е открита на 9 април 1895 г. Театърът е с капацитет 600 места. Идеята за неговия строеж се ражда в края на 19 век, което се е смятало за изключително визионерско, защото в онзи исторически период жителите на Пирея са едва 27 000.

Сцената на театъра се смята се за една от малкото сгради, които са останали непроменени през различните исторически периоди. Първоначално сградата е използвана като музикална консерватория. Претърпява основна реконструкция през 1940 г. Архитектурата му е неокласическа, типична Гърция през 19 век. Фасадата на театъра е грандиозна, украсена с колони и богати детайли, напомнящи на древногръцките храмове. От създаването си и до днес, театърът в Пирея е един от важните и значими културни центрове на Атина и Гърция.  


Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. На какъв език ще бъде това представление? Не вярвам нашите да проговорят на гръцки, а какъв ще е смисълът гърците да слушат български. Освен да е със субтитри на големи екрани, ама и това е осакатена работа.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина