ГрадътКултураНовини

Стартира седмицата на занаятите в Етнографския музей

Регионален етнографски музей кани на официалното откриване на XVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти на 24 юни от 12:30 часа. Седмицата започва с Еньовден (24 юни) – един много почитан в народната традиция ден, свързан с билките и лечението. Ще правим венци и ще напяваме китки с Еньовата буля.

Тази година акцентът ще бъде поставен върху древния и красив занаят плъстене. Всеки ден ще имате възможност да се запознаете с различни майстори-плъстари, които ще демонстрират своите умения, ще обучават малки и големи, и ще предлагат своите ръчно изработени изделия.

В тази връзка от 18 часа на същия ден ще бъде открита и националната изложба „Българските плъсти – послание от древността“, включваща плъстени килими от цялата българска територия с участието на шест музейни институции. Тя има за цел да покаже богатството и разнообразието на традиционните плъстени изделия, както и тяхното значение в българската култура и история.

Партньор и съмишленик в ежегодната Седмица на занаятите е Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО.

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ „В КАПАНА“ НА ПОД ТЕПЕТО: КАК ЕТНОГРАФСКИЯТ МУЗЕЙ, РАЗКАЗВАЩ ЗА МИНАЛОТО, ЩЕ ВЛЕЗЕ В БЪДЕЩЕТО, КАКВО ЩЕ МОЖЕМ ДА ВИДИМ В СЕДМИЦАТА НА ЗАНАЯТИТЕ И КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА МУЗЕЯТ НА ЮТИЯТА В СТАРИЯ ГРАД

През Седмицата на традиционните занаяти / 24 – 30 юни/ музеят ще работи с удължено работно време всеки ден от 9 – 19 часа.

ПРОГРАМА

24.06.2024 г. (понеделник)

• 12.30 ч. Официално откриване на ХVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти на РЕМ – Пловдив

Музикално-танцов поздрав от ФТА „Иглика“ към Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК, Пловдив 

• Отбелязване на Еньовден – един много почитан в народната традиция ден, свързан с билките и лечението. Ще правим венци и ще напяваме китки с Еньовата буля. Разказ за силата на билките от Мария Георгиева – майстор на естествени лечебни кремове

• 18.00 ч. Откриване на националната изложба „Българските плъсти – послание от древността“

25.06.2024 г. (вторник)

11.00 ч. Демонстрация на плъстене с наричания от древността „Танц на молеца“ от Ищван Видак – известен унгарски плъстар и изследовател-пътешественик

• Демонстрация на предене и плъстене по българска технология на Светлана Кампс

26.06.2024 г. (сряда)

11.00 ч. Демонстрация на плъстене с майстор Мариета Недкова

•  11.30  Музикална програма с деца от ансамбъл „Марица“ към СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр.Пловдив

27.06.2024 г. (четвъртък)

11.00 ч. Демонстрация на плъстене с майстор Пенка Ставрева

•  11.30  Музикална програма с деца от фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ при СУ „Любен Каравелов“, гр.Пловдив

28.06.2024 г. (петък)

11.00 ч. Демонстрация на плъстене с майстор Спаска Георгакева

• 11.30 Музикално-танцов поздрав от ФТА „Иглика“ към Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК, Пловдив 

29.06.2024 г. (събота)

• 11.00 ч. Демонстрация на плъстене с майстор Ваня Терзиева

•  11.30  Музикална програма

• 12.00 ч. Отбелязване на Петровден – почерпка на гостите с петровско пиле, питка със шарена сол, ябълки и круши и ястието „бял мъж“.

• 19.30 ч. – Майсторска вечер – раздаване на грамоти за участие и кратък обзор на тазгодишната „Седмица на занаятите“, майсторска вечеря и забавления.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина