Ще разкопават Небет тепе

Градът

Разкопките ще започнат общо в три зони

Договор за археологически разкопки на Небет тепе ще подпише Община Пловдив. Това заяви градоначалникът Иван Тотев. Той уточни още, че разкопките ще стартират на няколко места като основната им цел ще е да се търси информация и находки, които да разкрият какво точно е имало на върха на тепето в Стария град. Смята се, че около водохранилището има запазени средновековни структури, които все още се крият под земята.

Друго място, на което ще стартират археологическите разкопки е около Източната порта, а третото е Рахат тепе. В зависимост от това, какво ще бъде открито в резултат на дейностите, е възможно да се пристъпи и към по-обстоен преглед на районите. Ако това се случи, през есента на тази година ще бъде изготвен проект, който да запознае пловдивчани с работата на археолозите и ще започне обществено обсъждане.

Споделете ни във:

4 thoughts on “Ще разкопават Небет тепе

  1. Стига турцизми! Връщат ни 200 години назад, в турското робство. Крайно време да освободим Пловдивската и Българската география от това „потурчване“. Това ли искаме да оставим на децата си. Имената са силен аргумент за предявяване на териториални претенции. Затова в Турция и днес ползват старите османски имена на български градове, като Филибе, Ески Зара, Татар Пазарджик, Булгаристан (за България).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.