Градът

Първият дневен център в страната за пълнолетни с деменция и психически разстройства заработи в Пловдив

Новата общинска социална услуга се предлага в Комплекс за социални услуги „Свети Георги“

Дневен център за пълнолетни лица с увреждания работи от днес в сградата на Комплекс за социални услуги „Свети Георги“,  намираща се на бул.“Цариградско шосе“ № 102.  Центърът е с капаците 40 души и е първият по рода си в страната, който предлага едновременно услуга за пълнолетни лица с деменция и пълнолетни лица с психически разстройства. В него се предоставят съвкупност от услуги, които са близки до семейната среда за цялостно обслужване през деня.

„Екип от 16 души персонал, сред които различни специалисти:  психолог, социални работници, санитараи, музикотерапевт, арттерапевт и трудотерапевти, ще подпомагат разгръщането на потребителите на услугите, като ги насърчават за социални, емоционални, културно и образователни изяви.  Освен целодневен престой, има още почасова рехабилитация и полудневен. Осигурени са и транспортни услуги от и до дома,“ разказа управителят на центъра Красимира Горанова.   

По думите ѝ, всеки които се нуждае от услугата, може да подаде документи в Дирекция „Социално подпомагане“ на бул.“Руски“, от там ще получи нужното направление.

Комплексът за социални услуги на Цариградско шосе в Пловдив съществува от 1952 година под различни форми. В началото е бил само обществено производствено предприятие „Труд“, в следващите близо 60 години търпи развитие  и се премодифицира. През последните 10 години е много интензивното му разрастване. С днешна дата там се предлагат около 7 услуги, плюс спортен комплекс за инвалиди със закрита спортна зала, стрелбище, мини глоф, футбол, тенис на маса, а днес бе официално открита и нова боулинг зала. Компелксът разполага с разкошен парк и собствени оранжерии. 

На откриването присъстваха заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, заместник-кметът по „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в Община Пловдив Георги Титюков, изпълнителният директор на Агенция социално подпомагане, директорът на Областната дирекция Социално подпомагане Надя Танева, директорът на дирекция „Социална политика“ към Община Пловдив Веселина Ботев, директори на социални услуги, родители, деца и потребители на услугата. Всички те аплодираха ползвателите на услуги в комплекса, който демонстрираха уникални повечски таланти.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина