ГрадътКултураНовини

„Празници на Стария град 2022“ започват днес със забележителна изложба

Официалното откриване на „Празници на Стария град 2022“ е тази вечер в 20.00 часа с концерт-спектакъл „Врати във времето” на Античния театър. Събитието е с вход с безплатни покани. Можете да ги получите от Билетен център пред Община Пловдив, ТИЦ на ул. „Райко Даскалов” 1 (до Римския стадион) и ТИЦ на ул. „Д-р Стоян Чомаков” 1 (в Стария град). Всяка покана важи за двама.

Тази година Празниците се провеждат под мотото „Врати във времето“ и се посвещават на 100 години от рождението на Атанас Кръстев – Начо Културата. Неговото име е синоним на мащабен градеж, който възражда старинната част на Пловдив и я превръща в дом на артистичния и творчески дух. За 11-ти път в продължение на цяла седмица от 12 до 18 септември, къщите и пространствата на Стария град ще се оживят от събития, посветени на популяризирането на духовното и историческо наследство на Трихълмието.

В програмата на концерта на Античния театър ще участват възпитаници и преподаватели от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и представителите на консорциум „Изкуство и образование“: Опера Пловдив, БНТ – Пловдив и Фолклорен ансамбъл „Тракия“. Водещи ще са Златка Далчева и Владислав Севов.

Публиката ще се наслади на изпълненията на Академичен танцов състав към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ с ръководител доц. д-р Стефан Йорданов, Академичен народен оркестър към АМТИИ и формация Фолк Лайн, с диригент доц. д-р Владимир Владимиров, Ивайло Михайлов – тенор в съпровод на пиано проф. д-р Людмил Петков, Формация ИНТРО с ръководител доц. д-р Жан Пехливанов , Койчев Джаз III – глас и две китари – проф. Веселин Койчев, Петър Койчев и Светлина Христова, певецът Иван Иванов, финалист от „Гласът на България“, артистите от балета на Държавна опера Пловдив, Академичен народен хор с диригент Костадин Бураджиев и Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Два часа по-рано – в 18.00 часа, на площад Римски стадион ще бъде открита документалната фотоизложба „Начо и градът“, посветена на 100 години от рождението на Атанас Кръстев – Начо Културата. Паната в експозицията са подготвени от екипа на ОИ „Старинен Пловдив“ и проследяват важни акценти от историята и развитието на Архитектурния резерват, сред които фотоси от разкриването на Античния театър, кадри от консервационно-реставрационната дейност на емблематични къщи и още много любопитни факти.

С много обич и признателност, екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ подготви тази фотоизложба като реверанс към съществения принос на Атанас Кръстев за възраждането на Стария град в Пловдив и като жест към всички жители и гости на града, които носят Пловдив в сърцето си.

Пълна информация за събитията в „Празници на Стария град“ (12-18 септември) можете да намерите на: www.oldplovdiv.bg, както и в социалните мрежи Plovdiv Old town/official/

„Празници на Стария град“ са част от Културния календар на града за 2022 година и се осъществяват с подкрепата на община Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина