Полицията в Пловдив е готова за Първия учебен ден

Градът

16 пешеходни пътеки край училища не отговарят на изискванията

В града от началото на годината катастрофите с деца са били 43

ОДМВР – Пловдив с мерки за сигурност на децата през новата учебна година

По време на тържествата за първия учебен ден на 17 септември обезпечаването на сигурността в училищата и зоните около тях ще се осъществява от униформени и цивилни полицаи от съответните районни управления, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив.

В града от началото на годината катастрофите с деца са били 43, като при тях са ранени 46 деца. За областта инцидентите са 91, има 3 загинали дечица.

Със започването на новата учебна година мерките за пътна безопасност на децата и младежите се засилват, напомнят от полицията. В тази връзка основен акцент в дейността на служителите от областната дирекция на МВР е поставен върху превенцията на пътния травматизъм и е създадена организация за подсигуряване условията на предвижване в районите на всички детски и учебни заведения.

Обстойно са направени огледи на сигнализацията с пътни знаци и маркировка; уличното осветление; предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждания (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места; обезопасеността на входовете на всички детски градини и училища. Извършени са 519 проверки на пешеходни пътеки в близост до учебни заведения, като са установени са 16 пешеходни пътеки, които не отговарят на Наредба № 2 от 17.01.2001 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за сигнализация на пътищата с пътна маркировка. Издадени са 12 разпореждания по чл. 64 от ЗМВР за отстраняване на констатирани слабости от извършените проверки по безопасност на движението.

През цялата година ще се извършват проверки на питейните и увеселителни заведения, при които стриктно ще се следи за спазването на Закона за закрила на детето, включващо недопускането на непълнолетни и малолетни на такива места след 22 часа без придружители, както и незаконната продажба на тютюневи изделия и алкохол на подрастващите.

Служители на пловдивската дирекция на МВР са провели 77 работни срещи с директорите на училища и детски градини на обслужваната територия за съгласуване на съвместните действия по обезпечаването на обществения ред и сигурността в техните райони. Обсъдени са възможностите за прилагане на допълнителни мерки за физическа защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства.

Работни срещи са проведени и с ръководствата на охранителните фирми-23 на брой, извършващи охрана и пропускателен режим в училища и детски градини. Обърнато е вниманието на служителите да следят за лица със съмнително поведение в и около обектите, като е уточнен начинът на действие при получаване на сигнали за противообществени прояви.

Продължава охранителното обследване на сградите на училищата и детски градини.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.