ГрадътКултураНовини

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ набира хористи

Първият светски хор в България обявява отворена покана за членове-хористи. Пловдивското певческо дружество /ППД/ „Ангел Букорещлиев“ кани любители, професионалисти, хора с различни професии, както и почитатели на хубавата музика, без значение на възрастта, за участие в състава на хора. Прослушванията ще се провеждат всеки понеделник и сряда от 18:00 ч., на адрес ул. „Ангел Букорещлиев“ № 18.

Дружеството води началото си от далечната 1895 година, когато в къщата на Никола Попов се събират 18 ентусиазирани любители на музиката, решили да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев – учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия.

Няколко месеца по-късно, на 4-ти март 1896 г., се провежда учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество. Член 1 на неговия Устав гласи: „Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика“.

Дружеството е обявено за представителен хор на града, а Съюзът на българските композитори става патрон на състава. Основното ядро на хора се присъединява към новосъздадената през 1953 г. опера, през 1956 – в навечерието на своята 60-годишнина ППД е наградено с орден „Кирил и Методий“ – І степен за цялостна творческа дейност.

Сега диригент на хор „Ангел Бокурещлиев“ е младият 23-годишен пианист Илиян Тиганев. Неговият чичо – Иван Пенчев, е бил ръководител на дружеството през годините след Освобождението, когато хорът е наброявал 125 души.

Илиян Тиганев е с диплома за висше образование от Пловдивската академия – АМТИИ „Проф. А. Диамандиев“, завършва с отличие и е награден със стипендия за музикален принос от Национален фонд „Култура“ към Министерството на образованието. Печелил е множество стипендии и конкурси с високи отличия у нас и в чужбина. Учил по програма Еразъм+ в Италия, където организира редица соло концерти, а след завръщането си в България прави това и у нас. Създава собствена певческа формация – ПФ „Слънчеви гласове“, на която е диригент от 4 години.

Неговата цел е да възвърне певческата култура в Пловдив и повече хора да общуват на езика на музиката. Според Илиян това е начин на живот без напрежение и умора. Целта му е да предаде на хората чудото на прекрасните емоции, които носи това изкуство. С желание младият диригент отделя специално време на всички желаещи да се включат в това приключение.

Всеки, който проявява интерес, може да попълни онлайн формуляр за кандидатстване на следния линк.

В най-скоро време човек от екипа на ППД „Ангел Букорещлиев“ ще се свърже с него.

Повече информация за дружеството може да намерите на техния уебсайт.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина