Пловдив получи покана да се включи в Мрежата на творческите индустрии

Градът

Зам.-кметът по култура на немския град Дортмунд се срещна със заместник-кмета Стефан Стоянов и представители на фондация „Пловдив 2019“

Стоянов и Йорг Щудман обсъдиха проекти между двата града

Пловдив получи покана да се включи в Мрежата на творческите индустрии, в която членуват градове като Сарагоса, Кошице, Есен, Дюселдорф, Истанбул и други. Това стана днес по време на среща в Община Пловдив между представители на германския град Дортмунд, заместник-кмета Стефан Стоянов и представители на фондация „Пловдив 2019“.

В делегацията, която гостува в града под тепетата, са заместник-кметът по културата на Дортмунд Йорг Щудман, Кристоф Льойхт от Съвета на Европа, експерти в областта на културата.

Мрежата на творческите индустрии организира различни инициативи и конференции, насочени предимно към младите хора и творци, като има и награди за най-добре представителите се участници. Градовете споделят своите успехи и опит, заяви заместник-кметът на Дортмунд Йорг Щудман. Той поздрави Пловдив за честта да бъде Европейска столица на културата през 2019-та година и разказа за опита на своята община, която активно е участвала с проекти при представянето на град Есен като Европейска столица на културата през 2010 г.

„В Пловдив се намира първият в България квартал на творческите индустрии – Капана. Мястото бе изоставено и само за няколко години успяхме да го превърнем в притегателно място за младите хора. В момента там се развиват над 60 малки бизнеса“, посочи заместник-кметът Стефан Стоянов.  

Друга възможна сфера за сътрудничество е в хоровото изкуство. „Имаме 1400 млади хористи, а вие имате големи традиции. Българските гласове са известни в цяла Европа. Бихме могли да обсъдим гостуване на пловдивски хорове или ансамбли в Дортмунд“, каза още Йорг Щудман.

Гостите от Дортмунд останаха изключително впечатлени от красотата и архитектурата на сградата на общината и от историята на Пловдив. По-късно днес гостите ще имат срещи с фондация „Пловдив 2019“, ще посетят квартал „Капана“ и забележителностите на града.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Пловдив получи покана да се включи в Мрежата на творческите индустрии

  1. Стефчо Стоянов е най голямата и хитра маймуна в тази Община – ще изхарчи милионите левове уж да прави добро за столицата на културата… дрън-дрън…. харчат безотчетно

  2. Не говорете така за любовника ми! Нали събира пари да ме води по екзотични места и да ми купи къща в центъра на Виена!!!

  3. Най-големия измамник на всички времена-Стефан Стоянов – пере парите на Фондацията, замазва ви очите на вас медиите че прави чудеса, вярвате му и го въздигате в култ….. Е рано или късно ще разберете истината- не може всички да си тръгват от Фондацията, а само неговите хора са там! Започнете- Пловдив ще се провали 2019 г- ще бъде най-слабата до сега европейска столица на културата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.