Пловдив отбелязва 130 години от началото на въздухоплаването в България

Градът Култура Новини

Технически университет-София, филиал Пловдив и специалност „Авиационна техника и технологии“ организират поредица от събития, с които се отбелязват 130 години от първия полет с балон над град Пловдив и началото на въздухоплаването в България.

Полетът е осъществен пред гостите на Първото световно земеделско-промишлено изложение в град Пловдив през 1892 г. Той е изпълнен от територията на Цар Симеонова градина, от френския въздухоплавател Йожен Годар, който извършва демонстративни полети със своя сферичен балон „Ла франс“.

По този повод около фонтана на Деметра се организира изложба, която е осъществена с материали от фонда на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, и с художеството оформление и дизайн на Златка Бръшкова и Георги Райнов, студенти във Филиала. Изложбата може да бъде видяна от 6 април до 17 април (включително) в пространството около фонтана на Деметра в Цар Симеоновата градина.

В специалност „Авиационна техника и технологии“ се обучават студенти, бъдещи авиационни инженери с национална и международна реализация. Завършилите специалността могат да работят в ръководството на въздушното движение, авиокомпании, летищни комплекси, авиационни фирми и в авиоремонтни и авиопроизводствени компании.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.