ГрадътЗелен градНовини

Нова еколаборатория в ДГ „Майчина грижа“

Нова еколаборатория радва хлапетата от ДГ „Майчина грижа“ на ул. „Съборна“ №57. Класната стая под небето бе открита днес. Проектът, който детското заведение спечели по ПУДООС, включва опитно поле, дървена къщичка с природна библиотека с хербарии и класьори, дъски, на които с тебешир децата рисуват етапи от развитието на растенията, както и висящи градини за билки, направени от рециклирани продукти и закрепени за стената.

Всяка група разполага със собствена оранжерия, в която малчуганите посяват семена от краставички, моркови, леща и боб, после прехвърлят разсада в саксии или в опитното поле и наблюдават развитието на зеленчуците. Всички растения се поливат с дъждовна вода, която се събира в специален контейнер.

Малките градинари смесват падналите от дърветата листа със специална съставка в компостера, доставен по проекта, и произвеждат собствен биологичен тор. Когато приключат работа, те сядат, за да се освежат в плодовия бар на двора, където си приготвят фрешове и плодови шишчета.

„Дълги години ръководството на район „Централен“, заедно с директорите на детски градини, полага усилия, за да повиши стандарта на образование. Благодаря на всички, които взеха присърце тази мисия и с неуморния си труд направиха всичко възможно, за да запалят в децата искрата на любовта към знанието“, коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина