Общоградско честване по повод 118 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

Градът Култура Новини

За първи път в Пловдив, като част от Културния календар на града за 2021 година, на 2 август от 10.00ч. ще се състои общоградско честване по повод 118 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание и тържествено почитане на героите, загинали в Илинденско – Преображенското въстание от 2 август 1903 година.

Мястото на церемонията е паметника на българите от източна и западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борби и войните за България ( намира се в район „Южен“, до старите хали).

В честването, включващо тържествено слово и полагане на венци и цветя ще участват военен духов оркестър, представителни формирования от  гарнизон – Пловдив – почетна рота и венценосци и комитет „Родолюбие“ . Водещ ще е  Златко Павлов.

Тържественото слово ще бъде произнесено от д-р Лилия Учкунова  – председател на Македонско културно-просветно дружество – Пловдив, дългогодишен общински съветник в Общински съвет – Пловдив, носител на званието „Почетен гражданин на Пловдив“.

Община Пловдив отправя покана към гражданите да се включат в честването. Очаква се да присъстват Кметът на Община Пловдив, Областният управител на област Пловдив, Председателят на Общински съвет – Пловдив, представители от Областната администрация, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация,  общински съветници, Обществения посредник на община Пловдив, политически и обществени организации и медии.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.