Дюнерджии си приватизираха PLOVEDIV, отиват на съд

Актуално Градът Новини Под лупа Под ножа Темида

Собствениците на обекта за бързо хранене PLOVEDIV DUNER ®, който отвори днес в подлеза на аптека Марица, копнаха едно към едно един от новите символи на града, който обаче е запазена марка

Един от новите обекти в пешеходния подлез до бившата аптека „Марица“, който отвори днес, вече е забъркан в скандал.

Търговията в подлеза на Малката главна се възражда – ГАЛЕРИЯ

Капанчето за Fast Food попада под ударите на Закона за авторското право и сродните му права.

Причината е, че дюнерджиите си „приватизират“ едно към едно емблемата PLOVEDIV, вероятно за да са по-продаваеми.

Те обаче явно не знаят, че надписът на Трихълмието, който се вижда отвсякъде и е един от най-разпознаваемите градски символи в последните 10 години, всъщност е бранд, който си има създатели. Дюжерджиите са кръстили капанчето си  PLOVEDIV DUNER, и дори са му сложили ® за запазена марка.

Посланието ALL WE NEED IS PLOVEDIV, което се появява на тениска за първи път през 2012, вече е обиколило света няколко пъти, благодарение на верните почитатели на марката, които се снимат с логото и споделят снимките си в социалните мрежи.

Брандът PLOVEDIV тръгна от улица „Златарска“ в Капана.

Милен Гелишев  – едни от създателите на марката, който държи авторите права – коментира пред Под тепето, че адвокатът му вече се занимава с казуса. Милен е графичен дизайнер и плакатист.

Това не се случва за пръв път. Последните две съдебни битки за бранда бяха срещу бербер шоп на ул. Гладстон и уиски фест в Капана.

По ирония на съдбата скандалната дюнерджийница в центъра на Пловдив се намира на метри от Съдебната палата.

За да е още по-апетитна историята с новия фаст фууд, създателите му дори са объркали в изписването на дюнер- пише се döner.

Споделете ни във:

7 thoughts on “Дюнерджии си приватизираха PLOVEDIV, отиват на съд

  1. Така се случва, когато има липса на бизнес образование и маркетинг разбиране, а помощ/съвет от компетентни лица не се търси. Правят се нови бизнеси на поразия, всеки си пише, че е най-добрият и неговите продукти са най-добрите… а за съобразяване с авторско право да не говорим.

  2. Интересно кой е решил да авторизира и запази името нс Пловдив и всеобщо ползванара дума любов. Някой млад културен печалбар ще да е. Като е негова марката, макар че това няма как да е законно, той ли плаща на общината да си рекламира знака на обшинска собственост каквато е стената под Античния театър или неговите приятелчета общинари му плащат авторски права да му ползват знака. Ето ви поле за изява господа от Под тепето. Ще е любопитно да научим от вашата медия.

    1. Пловдив на латиница се пише pLOVdiv ,а не pLOVEdiv. Така ,че момчето педерас не педерас си има право да съди пишман дюнерджиите. Ако го бяха абонирали безплатно за отпадъчните им дюнери вероятно и педераса щеше да е щастлив и нахранен и циганите зад тезгяха нямаше да стават пишман

    2. Явно паметта ви е по-къса от на слон, след като смятате, че това е любопитна и непозната тема 🙂 образовайте се какво представляват градските брандове (може и гугъл да използвате за целта), после потърсете архива от новини от 2010 и ще си сглобите „любопитната“ история 🙂 🙂

    3. Бе… Бате! Плащат му за рекламната кампания на града Пловдив, наречена plovediv. Той не е продал авторското право а само ползването на интелектуалната му собственост с цел популяризирането на града. В тоя ред на мисли ти като ходиш на работа си дете на шефа си или на майка си пък работиш за шефа си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.