ГрадътИзпод тепетоКултураМненияНовини

„Новини от дома“ или Пловдив в един колаж от стотици изображения

Финалната композиция се състои от множество отделни елементи, вдъхновени от многопластовата идентичност на града

Анне Ферес (Нидерландия) и Люк Конрой (Австралия) са участници в резидентната програма на Община Пловдив CONTEXT AiR.

За шест седмици в Пловдив двамата провеждат теренни проучвания, срещат се и разговарят с хора, заснемат стотици изображения от града. Резултатът от работата им тук е мащабна фотографска композиция с размери 5Х4 м, представена на фасадната стена от сградата на БНТ-Регионален телевизионен център – Пловдив, ул. “Найден Геров” № 8 .

Целта на тази работа е да изследва фините, но смислени истории на Пловдив от миналото, настоящето и въображаемото бъдеще, черпейки вдъхновение, както от общността, така и от собствените интерпретации на художниците. Финалната композиция се състои от множество отделни елементи, вдъхновени от многопластовата идентичност на града.

Чрез този сблъсък на разнообразни пластове творбата изразява и възхищението на авторите от уникалната градска същност на Пловдив като място на древна история, социалистическо наследство, съвременна реалност и бъдещи мечти.

„Новини от дома“ колаж

„Новини от дома“ е дългосрочен проект в развитие на двамата автори. В Пловдив те осъществяват неговото девето издание.

От 11 до 13 август Анне и Люк ще работят на място за инсталирането на своето произведение. Официалното откриване предстои на 14 август (неделя) от 19.00 часа.

АННЕ ФЕРЕС (1988, Нидерландия) и ЛЮК КОНРОЙ (1990, Австралия) са мултидисциплинарно артистично дуо, базирано в Холандия. В изкуството си те се занимават със социокултурни теми по пълноценен, но шеговит начин, използвайки хумора и иронията като основни инструменти за критична рефлексия и изразяване. Практиката им включва фотография, дигитално изкуство, видео, звук, VR, текстил, текст и инсталация.

Интересът им към социокултурни теми се основава на опита на Анне в документалното кино и аудио-визуалния дизайн (Кралската академия на Изящни изкуства, Гент, Белгия, 2013 г.) и опитът на Люк в социологията и визуалните изкуства (Университет на Тасмания, Австралия, 2013 г.). В работата си те са особено заинтересовани от проекти, в които по-широки социокултурни събития, процеси и системи на макро ниво могат да бъдат оформени от лични преживявания на микро ниво.

За да достигнат до нови и уникални преживявания на микрониво, те често работят в различни културни и екологични контексти. Работейки в десет държави до момента, те черпят вдъхновение главно от нови и различни общности.

CONTEXT AiR е програма за творчески резиденции в гр. Пловдив, продуцирана от Община Пловдив. Стартира през 2021 г., а от 2022 г. куратор на CONTEXT AiR е Светлана Куюмджиева.

Целта на програмата е да насърчи партньорствата на местно ниво и да подкрепи създаването на нови художествени творби, вдъхновени от града и неговата еклектична смесица от древна история, социалистическо наследство и съвременна реалност.

• През май и юни в Пловдив беше проведена резиденцията на украинската визуална артистка Дария Пугачова.

• През юни и юли в Пловдив работи белгийският скулптор Саймън Ван Парис, чиято инсталация „Градски портрет на Пловдив“ може да бъде разгледана до октомври 2022 – денем или нощем – в двора на Градска художествена галерия (на ул. „Съборна“ №14А, в Стария град)

• През октомври и ноември – в рамките на програмата в Пловдив ще се състои четвъртата и последна за 2022 г. творческа резиденция на арменската хореографка и танцова изпълнителка Рима Пипоян. Партньори на CONTEXT AiR през 2022 г. са Фондация Зингер-Захариев, ГХГ-Пловдив, Под тепето, БНТ-Пловдив.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина