ГрадътИзпод тепетоНовини

Музикалното чества век от рождението на патрона си

Концертът „Пловдив – звезди от музика“ е на 1 септември на Античния театър

Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в Пловдив е основано през 1945 г. В своята 78-годишна история училището се е утвърдило като една от основните институции в професионалната образователна и културна сфера на територията на Пловдив. От 2004 г. е с национален статут, а през 2019 г. става първото училище в системата на училищата по изкуствата в България, удостоено с почетната степен „Колективен член” на Българската академия на науките и изкуствата. В своята дълголетна история НУМТИ „Добрин Петков” се гордее с висококвалифицирани педагози, с множество забележителни възпитаници и активна художествено -творческа дейност.

Тази година е специална за училището, защото е посветена на патрона Добрин Петков. С поредица от прояви ще бъде отбелязана 100 – годишнината от неговото рождение (1923 – 1987), като кулминацията ще е тържествения концерт „Пловдив – звезди от музика“ с участието на сборен симфоничен оркестър и солисти – настоящи и бивши възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков”.

Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града и ще се проведе на 1 септември на Античния театър като откриващо събитие на Есенния салон на изкуствата.

Наред с настоящите ученици на училището – Симфоничният оркестър на НУМТИ „Добрин Петков” с диригент Константин Добройков, който от миналата година пое Камерния ансамбъл „Софийски солисти”, на сцената  ще застанат като солисти бивши възпитаници на НУМТИ, сред които Марин Йончев – тенор, Нели Койчева – мецосопрано (Япония), Мони Симеонов – цигулка (САЩ), както и един от най-успешните съвременни български диригенти Найден Тодоров – настоящ директор и главен диригент на Софийската филхармония. Специално участие в концерта ще вземе и световноизвестната цигуларка Мидори Гото (САЩ). Ще участват и оркестранти от Държавна опера – Пловдив.

Емоционалният заряд на проекта е свързан не само с представяне на добре селектирана и изпълнена музика, но и с акта на завръщането у дома на талантливи пловдивчани, които да представят пред публиката не само своя талант, но и пътя, който са извървели от родното училище до голямата сцена. По тази причина, училището имаше огромно желание да привлече за участие в концерта световната оперна прима Соня Йончева, но на този етап това няма да е възможно, тъй като  една от най-големите оперни звезди в света има изключително натоварен график, който се планира за години напред. В концерта обаче ще се включи нейният брат Марин Йончев, също възпитаник на пловдивското училище.

Припомняме, че само след ден – на 14 януари, големите кинотеатри в Америка и Европа ще покажат новата постановка на операта „Федора“ на режисьора Сър Дейвид Маквикър в Метрополитън опера с участието на Соня Йончева и полският тенор Пьотр Бечала. През новия сезон Йончева ще се задържи в Ню Йорк дълго, защото ще участва в още няколко постановки на Метрополитън. Световноизвестното сопрано ще зарадва българските си почитатели с два концерта с бароков репертоар – на 12 и на 15 април в столичната зала „България“ заедно с фестивалния оркестър „Изкуството на барока“  с диригент Зефира Вълова.  Със сигурност в бъдеще Соня Йончева ще зарадва и публиката в родния Пловдив, където през 2021 г. тя бе удостоена с най-високото отличие „Почетен гражданин на Пловдив“.

„Пловдив – звезди от музика“ носи потенциала да се превърне в едно от най – знаковите музикални събития в Пловдив за 2023 година. Важно е също така да се отбележи, че цялостният процес на реализация на концерта ще създаде среда на приемственост, условия за активна комуникация и обмяна на творчески опит между младите творци, понастоящем ученици в НУМТИ и творци от световна величина, възпитаници на училището. Това е и идеята на проекта. Очакваме с нетърпение!“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина