Местната власт иска летище Пловдив да стане общинско, за да го развие

Градът

Готови сме да изготвим стратегии и платове за развитието на аеропорта, заяви кметът Тотев

Все още няма обратна връзка от държавата по повод искането на общината

Евлоги Георгиев

Община Пловдив иска да е принципал в летище Пловдив. Искаме да се намесим в политиките за развитието на аеропорта. Можем да бъдем много полезни в тази посока. Това заяви днес кметът Иван Тотев, след като преди няколко сесии общински съвет реши да поиска управлението на летището от държавата.

Препратили сме решението на местния парламент в транспортното министерство. На този етап нямаме отговор, нито пък среща с новия министър. Най-добре за нас е този казус да се реши. Колкото по-бързо се излезе от него, толкова по-добре. Това, което в момента се случва с аеропорта не удовлетворява нашето желание за развитието му, допълни градоначалникът.

Той подчерта, че в момента загубата на въздушния транспортен възел е 1 милион лева, което, по думите му, не е проблем за бюджета на града от над 350 милиона лева. Тотев допълни, че пасивите не го притесняват, тъй като администрацията може да изготви стратегии и планове за развитието на летището, които да привлекат инвестиции и да го стабилизират финансово. Местните нужди, според него, са не развитие на карго превозите, в които се е фокусирала държавата, а на туристическите такива, които пък са приоритет за Пловдив и региона. Което не изключва развитие и на каргото.

„Искаме всички да работим заедно в посока развитието на летището, но общината да има водещия глас. Искаме ръководството на аеропорта”, поясни още Тотев, като загатна, че общината като собственик може да работи и с втория класиран участник в концесионната процедура. „Нищо не се променя, ако публичният партньор в случая е не държавата, а общината? Каквото и решение да се вземе, ние винаги ще работим, за да подкрепяме летище Пловдив”, заяви кметът.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Местната власт иска летище Пловдив да стане общинско, за да го развие

  1. Тия са много нагли. Наляха 60 млн в колодрум, който досега е само на загуба, но щели да развиват летище. Накрая от парите на пловдивчани ще се плащат разликите.

  2. Крайно време е това летище да види бял ден… Цяло геройство е, че то изобщо оцелява при тази политико-икономическа Света инквизиция, на която е подложено…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.