Конкурси за над 400 нови директори на училища в цялата страна

Градът Изпод тепето Новини
Акад. Николай Денков, министър на образованието

В област Пловдив конкурсите са за 38 училища

Масова смяна на училищни директори обявиха регионалните управления на образованието към Министерството на образованието и науката дни след обнародването на нова наредба за провеждането на директорски конкурси в държавните и общинските детски градини и училища на министъра на образованието Николай Денков.

Наредбата дава основание за масова смяна на директорите и, противно на даденото от Денков обещание, не въвежда дълго чаканата мандатност на директорите, която би ги отдалечила до известна степен от политическата зависимост и която би решила проблема с „векуващите“ на местата си директори, не всички от които управляват добре.

След конкурсите за нови директори на българските училища в Прага и Братислава, инициирани от министър Денков миналата есен, сега тече и смяна на учителския състав. Вчера са публикувани две негови заповеди. Едната е за три учителски места в Българско средно училище „Д-р Петър Берон“ в Прага (за учител по български, по английски и по информатика и информационни технологии). Другата е за Българско средно училище „Христо Ботев“ в Братислава – едно място, за учител по математика.

Текат конкурси и за експерти в РУО.

В област Пловдив конкурсите са за 38 училища. От тях за град Пловдив са 14: Средно училище (СУ) „Никола Вапцаров“, СУ „Найден Геров“, СУ „Симон Боливар“, СУ „Братя Миладинови“, Национална търговска гимназия, Основно училище (ОУ) „Княз Александър Ⅰ“, Начално училище (НУ) „Христо Ботев“, ОУ „Алеко Константинов“, ОУ „Васил Петлешков“, ОУ „Яне Сандански“, Професионална гимназия (ПГ) по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“, ПГ по архитектура, строителство и геодезия „Архитект Камен Петков“, ПГ по машиностроене и ПГ по електротехника и електроника.

Столичното РУО е обявило конкурс за нови директори на 31 от 216-те държавни и общински училища на територията на Столична община, сред които 91-ва немска, Първа и Втора английска.

Сред изискванията към кандидатите са магистърска диплома и петгодишен учителски стаж. Срокът за подаване на документи изтича на 8 август.

В област Благоевград сменят директорите на 22 училища, в Бургас – на 29, във Варна – на 22 училища, във Видин – на 8 училища, във Велико Търново – на 16 училища, във Враца – на 16 училища, в Габрово – на 7 училища, в Добрич – на 12 училища, в Кюстендил – на 10 училища, в Ловеч – на 11 училища, в Монтана – на 11 училища, в Пазарджик – на 20 училища, в Перник – на 9 училища, в Плевен – на 16 училища, в Разград – на 12 училища, в Русе – на 10 училища, в Силистра – на 4 училища, в Сливен – на 15 училища, в Смолян – на 12 училища, в София област – на 15 училища, в Стара Загора – на 32 училища, в Търговище – на 11 училища, в Хасково – на 17 училища, в Шумен – на 13 училища, в Ямбол – на 9 училища.

Източник: offnews.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.