Конкурс за рисунка в Международния ден за безопасен интернет

Градът Новини

Конкурс за рисунка за ученици от I до IV клас на НУ „Петко Р. Славейков“ стартира днес по повод Международния ден за безопасен интернет. „Уловките на мрежата“ е темата, с която организаторите от Местната комисия за борба с трафика на хора имат за цел да провокират децата и насочат вниманието им към опасностите в интернет средата. Инициативата се реализира съвместно с Областния съвет на Български Червен кръст и Български младежки Червен кръст. Форматът и техниката на творбите ще бъдат по избор на участниците. Предвидени са  предметни награди за победителите, разпределени за всяка възрастова група, съответно за първо, второ и трето място.

В Деня за безопасен интернет от местната комисия припомнят, че дигитализацията е с все по-осезаемо присъствие в ежедневието на децата. Подрастващите и младежите са само на един клик разстояние от всички масиви от информация. Комуникират предимно в онлайн среда, като организират срещите помежду си през приложенията на социалните мрежи.

Голяма част от тях от ранна възраст използват глобалната мрежа за различни цели – информативна, развлекателна, образователна. Но в мрежата се крият и много рискове за тях, сред които и въвличане в трафик на хора. Условията на дистанционно обучение и изолацията допълнително улесняват трафикантите по линия на профилиране на потенциални жертви, както набирането и експлоатирането им.

Според данни на УНИЦЕФ всеки трети интернет потребител е дете. Международният ден за безопасен интернет се отбелязва за пръв път през 2004 г. по инициатива на Европейската комисия, като годишно над 200 държави се включват в него с различни инициативи.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.