ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Конференция в Тракия икономическа зона

Мини конференцията се организира по проект „Общност за повишаване на квалификацията на инженерно-техническия персонал чрез активно учене“

На 18 юли, понеделник, от 14:00 до 17.30 часа /с кафе-пауза/ в TEZ Event Center, Тракия икономическа зона, Пловдив ще се проведе мини конферения на тема „Предизвикателствата пред индустрията във връзка с недостига на умения на кадрите“. Сградата е в зона Марица, в близост до завода на Sensata Technologies и Био Фреш. Форумът ще се състои в залата на 4-ия етаж. Регистрацията започва от 13:30 часа.

Във форума ще участва заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева, която ще говори по темата: Стратегии и финансови инструменти за повишаване на квалификацията на кадрите в индустрията.

Желяз Енев, директор на дирекция „Икономическа политика“ към Министерството на икономиката и индустрията ще посочи инициативите за осигуряване на квалифицирани кадри в индустрията.

Лора Йосифова – началник на сектор „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ ще коментира как програмата ще подпомогне бизнеса в създаване на умения на кадрите.

Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив, ще разкаже за регионалните политики в подготовката на кадри за секторите „Машиностроене“ и „Мехатроника“.

В конференцията с презентации ще се включат от търговско-промишлените камари на Пловдив, Кавала, Гданск, Ниш и Габрово, както и фирми от Тракия икономическа зона. Знаем, че за фирмите, а и за широката общественост, е важно да чуят каква е политиката на държавата и на общината по въпроса за повишаване уменията на работещите в индустрията.

Форумът на 18 юли ще е изключително полезен за HR екипите на фирмите, защото ще бъде демонстрирана онлайн платформа за обучение на техническия и инженерен персонал, ще чуят възможните решения за повишаване квалификацията на кадрите.

Мини конференцията се организира по проект „Общност за повишаване на квалификацията на инженерно-техническия персонал чрез активно учене“ (allCUTE), № 2020-1-BG01-KA202-079042, по програма ЕРАЗЪМ+.

В проекта участват 4 университета, предлагащи инженерно обучение (Технически университет – Габрово, Hellenic International University, Politechnika Gdanska, University of Nis), 4 търговско-промишлени палати от Габрово, Кавала, Гданск и Ниш, и „Клъстер Тракия икономическа зона“.

Целта е да се подобрят уменията, да се повиши квалификацията на фирмения персонал. По проекта участниците от 4-те държави са разработили кратки курсове, в рамките на 6-7 дни обучение, на заетите във фирмите техници и инженери, работещи в сектори „Машиностроене“ и „Мехатроника“. Учебният план се състои от 14 курса – 6 за инженери и 8 за техници. Учебният план се базира на резултатите от проучване, проведено сред 161 фирми в горепосочените сектори в следните европейски региони: Габрово и Пловдив – България, Източна Македония и Тракия – Гърция, Поморско воеводство – Полша, Ниш – Сърбия.

Според анализа на анкетата работодателите определят за приоритетни 8 курса за техници, които са залегнали в учебния план: Електричество; Електрически задвижвания; Пневматика и електропневматика; Хидравлика; Вакуум и вакуумни технологии; Оптимално използване на сгъстен въздух; Работа и настройка на машини с ЦПУ и Работа с автоматизирани производствени системи.

6-те курса за инженери съответно са: Основни схеми в автоматизираните пневматични системи; Енергийна ефективност в пневматичните системи; Хидравлика, пропорционална хидравлика; Електрически задвижвания, комплексни електрически задвижвания; Автоматизирани производствени системи и Гарантиране на качество, контрол на качество и тестване.

Проектът може да е от изключителна полза, както за компаниите в Тракия икономическа зона, така и за новите инвеститори в най-мащабната индустриална зона в Източна Европа, предвид че създадените образователни ресурси са въз основа на транснационално сътрудничество и обединяват знанията и уменията в секторите „Машиностроене“ и „Мехатроника“ на 4 държави.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина