АктуалноГрадътНовиниОбщина Пловдив

Кои са частните училища в Пловдив?

Със започването на учебната година всички родители, на които им предстои смяна или ново начало за детето, започват да търсят начини да се ориентират в обстановката от образователни заведения и предлагани програми за обучение.

Като цяло, в Пловдив предпочитанията основно се насочват към няколко определени школа и частните опции не са толкова много. Някои от тях обаче, са доста гъвкави в предлаганите специалности, приемат записване по всяко време и наблягат на индивидуалния подход и обучение.

Разберете повече за лицензираните от МОН учебни заведения, които извършват обучение на територията на гр. Пловдив:

Основни училища

ЧОУРЧЕО „Класик“

Учебната програма следва българските стандарти и академичните нива на британския национален учебен план. Класовете са с малък брой деца – от 10 до 12. Обучението по български и английски език се провежда в 10 часа седмично за начален и прогимназиален етап. От пети клас се въвежда втори чужд език по избор от немски, испански и италиански. От първи клас се провеждат часове по ментална математика, които допълнително развиват логико-математическите умения у всяко дете. Седмичното разписание отчита най-подходящото време за отлична концентрация и улеснява запаметяването като предметите математика, езици, природни и обществени науки се провеждат преди обяд, а часовете по изобразително изкуство, дизайн и технологии, информационни и комуникационни технологии, музика, физическо възпитание и спорт, часове за равитие на емоционален, социален, морален, творчески и практически потенциал следобяд. Въведени са часове за самостоятелна подготовка, които се провеждат преди обяд след основния час и се водят от един и същ учител. Предлага се богата гама от клубна дейност по интереси в областта на изкуствата и спорта. Обучението е билингвално по всички учебни предмети.

Приемът на документи започва от 17.02, а  стандартната годишна такса за учебната 2022 / 2023 година е 3500 евро.

ЧОУ „Бъдеще“

Учебното заведение е част от образователния комплекс Стоян Сариев, създадено 10 години след първото частно училище на територията на град Пловдив. Предназнчено е за ученици от първи до седми клас и дава ъзможност да се затвори цикълът за обучение  на три етапа- начален, прогимназиален и гимназиален . Изучаването на английски език е приоритет наравно с изучаване на българския език. През новата учебна година – 2022/2023 г., ЧОУ “Бъдеще“ стартира иновативна за България образователна програма, насочена към деца с изявен интерес към футбола. Записването става по документи, а за випуска има определен брой места, които могат да бъдат запълнени с безплатен прием на база на точкова система, описана в сайта на училището.

Средни училища

ЧСУ „ДРУЖБА“

15 септември 2005 г. е ден първи на училището. Началото е поставено със 17 ученици от ПГ до V клас. В следващите две години броят им значително нараства. През 2006 г. се обучават 62 ученици, а през 2007 г. – 115 ученици. 2012/2013 учебна година е преломна за училищната история – започва гимназиалният етап. През 2013/2014 г. в училището са записани над 150 ученици от ПК до IX клас.

Записването се извършва по документи, а сроковете са различни, в зависимост от образователния етап на детето. Таксата е 4 000 евро, като може да бъде заплатена на вноски.

Частно средно бизнес училище „Талантите“

В ЧСБУ „Талантите“ се изграждат утрешни лидери чрез интегрирано образование и индивидуален подход към всяко дете, откриване на творческите му заложби, развитие на предприемаческия дух и информационна култура. Възможност за иновативно обучение, надграждащо стандартните учебни програми на Министерство на образованието, като включва съвременни методи на обучение: учене по феномени (внедрен опит от Финландия); учене базирано на проектна дейност (трансфериран опит от Обединеното кралство); учене между връстници (интегрирани практики в обучението от Скандинавските страни).

Записването става по документи и по всяко време на учебната година, като се предлага и самостоятелна форма на обучение. Таксите са 4 500 лв за ученици от първи до четвърти клас и 2 500 лв за ученици от 5 до 12. клас.

Профилирани гимназии

ЧПГ „Класик“

В гимназиалната степен се предлагат следните профили – „Чуждоезиков“ и от учебна 2018 / 2019 – “Математически“ и „Софтуерни и хардуерни науки” с прием след VII клас в сътрудничество с водещи университети и международна сертификация на дигиталните компетентности. Освен големия брой часове по английски език, предметите история, география, психология, биология, математика и информационни и комуникационни технологии се преподават на английски език. Втори и трети чужд език могат да се избират от девети клас. Гимназиалната степен гарантира перфектна подготовка на учениците за успешно реализиране в най-добрите университети в страната и чужбина. Учениците получават ниво за успешно полагане на изпити за Международно общо свидетелство за средно образование (IGCSE). Задължителните дисциплини на ниво IGCSE са aнглийски език, математика и бизнес науки. Избираемите предмети са история, география, психология, икономика, съвременни чужди езици и други. Предлага се и обучение за Общо свидетелство за образование напреднало ниво (GCE A-levels) по същите предмети.

Сроковете за кандидатстване започват от 17.03, а таксите за обучение са 3 500 евро за обучение по български и британски стандарт и 6 000 евро при обучение по IB programme.

ЧПГ „Едмънд Бърк“

Профилирана езикова гимназия „Едмънд Бърк“ град Пловдив е основана през 2002-а  година като начално училище. В тази си степен с прием от първи клас в същата година не се намира база за учебните занятия, подходяща за ученици на тази възраст.

През 2003 година училището със Заповед на Министъра на МОН се преобразува в езикова гимназия.  През учебната 2003/2004 година се осъществява прием на ученици. Четири випуска в годините напред се дипломират, като паралелно с езиковата гимназия придобиват и професионална квалификация от ЧПГ „Бизнес и банково дело“ по-избор от действащите специалности. Випуските, дипломирали се и получили специализация, дават възможност на учениците да се реализират успешно.

Основното направление на гимназията е чуждоезиковото обучение. В училището се изучават усилено английски език и испански език

Годишната такса за учебната 2022/2023 година е 500 лева, а записването става със заявление и информационна карта за записване.

ЧПГЧО „Стоянстрой“

Частна езикова гимназия  „Стоян Сариев” е създадена през 1995 г. със Заповед  РД – 14 – 43 / 10.05.1995г. на Министъра на образованието и науката. Това е първото частно училище на територията на Пловдив и  област Пловдив.

В годините получава покана на университет Кеймбридж  и Британският  съвет за образование за съвместно развитие и сътрудничество. Това дава  възможност за създаване на Изпитен център на Кеймбридж към Частната езикова гимназия „Стоян Сариев“  за цяла  Южна България. Сертификатът е пожизнен и признат в цял свят. До днешна дата над 318 ученика са придобили успешно правото  да продължат образованието си в най-престижните университети в цял свят – Япония,  Великобритания  и  „Бръшляновата лига“- Съединените американски щати.

Непосредствено след този успех , Министърът на образованието даде възможност да се разкрие Център за професионално образование към Частна езикова гимназия „ Стоян Сариев“ . Лицензът на Центъра е за десет специалности за реализиране на професионално развитие на хора от различни възрасти и съсловия.

Професионални гимназии

ЧПГ по икономика и управление

Училището е създадено със заповед номер РД14-122 от 12.07.2004 год. в град Пловдив. Гимназията се състои от 5 паралелки, в които се изучават икономически специалности. Учителският състав е от 21 души, в това число и директорът на гимназията г-жа Величка Георгиева.

Гимназията няма собствена сграда и първоначално се помещава на адрес ул. “Данаил Николаев” 46 в сградата на училище Петър Берон. От началото на учебната 2012-2013 год. гимназията се премества на нов адрес в напълно реновирана сграда на централната търговска улица “Райко Даскалов” 44 в гр. Пловдив. Някои от основните му предимства са:

  • Професионална подготовка, ориентирана към учебни предмети от сферата на маркетинговото , финансовото и юридическо осигуряване на фирмите
  • Учебна практика по специалните предмети се провежда в учебно-тренировъчни фирми, производствени екскурзии и реално участие във фирми и организации и учреждения
  • Езиково обучение – изучават се два чужди езика, като първият е италиански език – интензивно изучаван в паралелките с прием след VII-ми клас

Приемът е след 7. или 8. клас , по документи, а сроковете започват от юни месец.

ЧПГ по информатика и компютърни науки

ЧПГИКН “Академик Благовест Сендов” е  училище, в което теорията и практиката вървят ръка за ръка. Постоянната актуализация на програмата, изграждането на междупредметни връзки и меки умения у учениците е основен приоритет ежедневно се работи в посока за постигане на високите цели не само на ръководството, но и на учениците.

Годишната такса е 1 500 евро и се заплаща на вноски. Специалностите са: програмиране на изкуствен интелект, електронна търговия, приложно програмиране и графичен дизайн. Балообразуващи предмети са матурите по БЕЛ и математика.

На територията на с. Марково  се намира и базата на частно основно училище Слънчев лъч, което също е лицензирано от МОН. В него се обучават ученици от подготвителна група до прогимназиален етап.  Документи за кадидатстване се приемат през цялата учебна година, а годишната обучителна такса за целодневно обучение е 7 120 лв. на година, в която е включено и лятно училище до края на месец юни.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина