ГрадътЖивотЗабавлениеНовиниОбщина Пловдив

Как ще празнуват децата 1 юни в Пловдив

Международния ден на детето празнуваме утре, 1 юни. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Както всяка година, в Пловдив ще има множество събития, посветени на децата. Организатори са Община Пловдив, отдел „Култура, археология и културно наследство“ и дирекция „Спорт и младежки дейности“, ОИ „Старинен Пловдив“, Ансамбъл „Тракия“, НБ „Иван Вазов“, Регионален етнографски музей,  СНЦ „Асоциация за социална, здравна и правна помощ“ и Клуб за планинско-приложни спортове „АГАРТА“ – Пловдив, Съвместно командване на специалните операции и Регионална дирекция към Министерство на вътрешните работи – Пловдив.

Вижте програмата по часове!

31 май, 18.30 ч. Концерт на Античен театър с вход свободен – „ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ТРАКИЯ“ И ДЕЦАТА НА ПЛОВДИВ“

Заедно с артистите ансамбъла на сцената ще се качат и близо 500 възпитаници на школите към ФА „Тракия“, НУМТИ „Добрин Петков“, СУ „Св.св. Кирил и Методий“, СУ „Любен Каравелов“, ФТА „Иглика“ към ОДК –Пловдив, „Луди млади“ към НЧ „Проф. Кирил Дженев – 2018“, ФТА „Дилянка“, ФТА „Седенчица“, за да създадат един незабравим спомен от отбелязването на деня на детето. „Тракийска палитра“, „Видински танц“, „Дайчово“, „Български ритми“ са част от изпълненията, с които младите таланти ще пленят публиката. А организаторите от ансамбъл „Тракия“ са включили още песни и танци от всички фолклорни области в България, както и детски игри.

1 юни, 10.30 ч. пл. „Ст.Стамболов“, открита сцена с вход свободен,       

„ЗАЕДНО“ – Съвместен концерт на децата от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование (РЦПППО) – Пловдив и ученици от НУМТИ „Добрин Петков”- Пловдив. Концертът е по проект „Заедно творим“, реализиран от Национално сдружение за единство и партньорство, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Партньори: Община Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков”, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства (НГСЕИ) – Пловдив, РЦПППО – Пловдив, Медицински университет – Пловдив и Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив

1 юни, 10.00 ч. Музикална програма на АНСАМБЪЛ „ПРЕСТО”  на НУМТИ „Добрин Петков” Пред сградата на НГСЕИ до Цар-Симеоновата градина с вход свободен

11.00 ч. „БАЙ ГАНЬО ОКОЛО СВЕТА“  – куклено-театрално представление на НГСЕИ

Работилничка за рисуване на НГСЕИ                  

1 юни, 12.00 ч. пл. „Ст.Стамболов“, открита сцена

„ТАЛАНТЛИВИ ЧУДЕСА В ДЕНЯ НА ДЕТЕТО“ – Празник, организиран от екипа на предаването „Ася в страната на талантите“

1 юни, 17.30 ч. пл. „Ст.Стамболов“ открита сцена – „ВЪЛШЕБНО ЛЯТО“ – Детски празник с радио КАТРА ФМ

Ще се забавляваме заедно с много игри, песни, танци, чудни подаръци и награди!🍰А в края на празника ще разрежем и най-голямата торта, правена някога в Пловдив от ТОРТИ Колекция. И тази година избрахме да застанем зад важна за нас кауза! Събираме средства в подкрепа на кампанията на партньорите ни от БМЧК – Пловдив – „Всеки е валиден!“. Кампанията помага на незрящи, трудно подвижни и глухи деца от областта. Сумата, която събираме по време на празника, ще дарим на регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващо образование в сградата на бившата детска градина за деца с увреден слух на ул. „Прохлада“1А в Пловдив. В центъра се работи с 694 деца от областта.

Как можеш да дариш:

По време на тържеството, доброволците на БМЧК ще събират в касички минимални средства, като в замяна всеки дарил ще получи бутилка трапезна вода Айсберг от ПАРТИ ДРИНКС и билет за финалната томболата с големи награди – чували с играчки, смарт телевизор, електроуреди за гофрети и свежи сандвичи, тостери, надуваеми плажни артикули и още много други.

KATRA FM благодари на всички свои партньори, които осигуряват средства за благородната кауза и награди за празника!

1 юни ,  18.30 ч. Римски стадион, вход свободен – XI-то издание на ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ „РИМСКИЯТ СТАДИОН ОЖИВЯВА С АНСАМБЪЛ „ПРЕСТО” от НУМТИ „Добрин Петков” – събитието е част от XIV-ти Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”    

1 юни, 19.00 ч. Парк 2019 в жк Тракия с вход свободен – „КОСЕ БОСЕ“ – Куклено-театрално представление на Държавен куклен театър – Пловдив 

1 юни, 19.30 ч. Зала на АМТИИ с вход свободен – Концерт на възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“ – гр. Пловдив „МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ПЛОВДИВ“

1 юни 2023 г., от 19.30 ч. на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ – Откриване на XII Международен детски балетен фестивал „С любов за танца“. Спектакъл на Балетно студио „Буратино“ – „Пази мечтата“. Музика: П.И.Чайковски, Ж.Бизе, Ш.Гуно.

2 юни 19.00 ч. Колективни участия.

3 юни 19.00 ч. Индивидуални, дуетни участия.

4 юни 19.00 ч. Тържествено закриване на фестивала. Концерт на наградените участници.

1 юни от 18.00 ч. Регионален етнографски музей – Пловдив ще представи новата си детска образователна книжка „Приключения с Аргир“. Създаден от екипа на РЕМ – Пловдив, илюстраторът Димитър Петров, студио „Тотем МС“ ЕООД и партньорството с ученици от 10 „а“ клас на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив, специалност „Компютърна анимация“ с ръководител Роберт Попов и школа „Занимателна математика“. През целия ден на 1 юни входът за деца до 14 години ще бъде безплатен. При закупуване на книжката „Приключения с Аргир“ с всяко дете ще може да влезе безплатно и един придружител. Всички деца ще получат подаръци.

ПРАЗНИК НА ДЕТЕТО В СТАРИЯ ГРАД

01.06.2023 г. (четвъртък), 11:30 – 17:00 ч.,   Къщата на Верен Стамболян 

(постоянна експозиция на Димитър Киров) – двор,  при лошо време хайет партер и покрит кьошк

ОИ „Старинен Пловдив”, в партньорство със Зонта клуб – Пловдив, проект ПОДАЙ РЪКА, СБЪДНИ МЕЧТА, СРЕД КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ГРАДА, в който участие ще вземат подрастващи от „Втори дом”, където са настанени украински бежанци и деца в  неравностойно положение (деца, които са били обект на домашно насилие и са изведени в защитени жилища). Клубът се грижи трайно за тези целеви групи и очаквания брой деца е около 40, които ще пристигат за занимания в различни часови периоди.

В двора на Къща Стамболян са оформени, и децата на ротационен принцип ще посетят, различни творческа арт зони. В паузите, в двора, на децата ще се предоставят пакетирани закуски, вода и време за отмора, в което ще получават разнообразен тип познания.

Във времето за отмора децата ще имат възможност да разгледат къщата, да видят красивите фасадни стенописи и да се потопят в света от картини  на Маестро Димитър Киров.

В зона партер на къщата да изгледат двете серии на филма «Приключения на Фил и Поли» – предоставени от режисьорско сдружение «Непорасналите»

1-ва зона –  за рисуване и моделиране с уредника на къщата г-жа Ангелина Ризова и ментора Елена Колева – Кабир. Децата рисуват с пръсти и моделират костюми от времето на Възраждането.

2-ра зона – музикална зона. Поканени са музиканти-ментори, които посредством акустични инструменти – китара и екзотични перкусионни, ще обучат децата какво е ритъм, основни правила за използване на инструментите и др.

Забавленията продължават с изненадващото идване на МИНИ МАУС, която ще отведе децата в зоната на творчеството – ще пълнят кукла от плат и ще получат сувенир- спомен от паметния 1-ви юни в Стария град, благодарение на ЗОНТА КЛУБ ПЛОВДИВ и ОИ „СТАРИНЕН ПЛОВДИВ”. На финала всички деца, доброволци и екипа на Зонта клуб отвеждат децата на Римски стадион, за да изгледат Големия детски концерт.

03.06.2023 г. (събота), 10:00 – 17:00 ч.,   Къщата на д-р Ст. Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев) – двор и зоната  пред къщата

XXIV-то издание на Панорама на детското творчество, организирано от Сдружение „Духовно огледало”, включващо градско дефиле на детски духов бенд, концерт, отворени работилници за рисуване, плъстене, изработка на предмети от царевична шума и др.

04.06.  (неделя), 11:00 – 14:00 ч., Къща Клианти

Откриване на изложба с детски картини, икони, литографии нарисувани от малките зографчета от Ателие „Зографче”-Самоков и арт работилница, представяща разнообразни техники.

04.06.2023 г. (неделя), 11:00 ч., Къщата на д-р Ст. Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев) Професионалният пътуващ театър за деца „Елени” представя куклено-театралния спектакъл „Златното момиче”.

ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ НА ЗНАНИЕТО И ДВИЖЕНИЕТО ПЛОВДИВ 2023

(3 – 4 юни)

Фестивалът ще се проведе за четвърта поредна година по случай Международния ден на детето. Организиран е от:

Народна библиотека „Иван Вазов”, СНЦ „Асоциация за социална, здравна и правна помощ“ и

Клуб за планинско-приложни спортове „АГАРТА“ – Пловдив, Съвместно командване на специалните операции /68-а бригада Специални сили/ и Регионална дирекция към Министерство на вътрешните работи – Пловдив. Идейният замисъл на Фестивала е фокусиран върху взаимодействието между знанията и двигателното развитие – основа за разгръщането на познавателните, езиковите, социалните и емоционалните аспекти на детското развитие.

Мероприятията ще се провеждат на територията на:

Алеите на Цар Симеоновата градина;

Виенския павилион;

Западната стена на Народна библиотека „Иван Вазов” (от страната на парка);

подножието на Бунарджика;

конферентна зала на Народна библиотека „Иван Вазов”.

ПРОГРАМА – ПЪРВА ЧАСТ

В рамките на двата дни децата ще имат възможност да чуят интересни лекции; да участват в демонстрации; да се ориентират с компас; да влязат в ролята на спасител, биолог, учен, изследовател на пещери; да научат за непознати животни и растения; да опознаят вертикалния свят на алпинизма и катеренето, да се запознаят с:

– дейността на институции и организации, свързани с туризма; екологията; опазването на околната среда; спорта; долекарската помощ; планинското и аварийното спасяване; пожарната и аварийна безопасност и др.;

– безопасно пребиваване сред природата – туризъм, планинско ориентиране, безопасност в планината;

– ориентиране в градски условия;

– изкачване на висока сграда по алпийски способ (Западната стена на Библиотеката, от страната на парка);

– скално катерене (подножието на Бунарджика, в близост до църквата „Св. Св. Петър и Павел“ (ул. „Никола Петков”).

– рисуване, бродерия, танци, спортове и други (Алеите на Цар Симеоновата градина).

ПРОГРАМА – ВТОРА ЧАСТ

3 юни

от 14 до 19 ч.:

в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов”,

ще се проведе семинар на тема:

„ВЛИЯНИЕ НА ЕКРАННОТО МИСЛЕНЕ ВЪРХУ ДЕТСКОТО РАЗВИТИЕ”

1. Проф. д-р Иван Иванов, д.м.; началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив и зам.-ректор на Медицински университет – Пловдив

2. Д-р Катя Стоилова – Ръководител на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование

3. Александрина Георгиева – създател на фондация „Офлайн кидс”; инструктор по методиката „Учене чрез преживяване”

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина