ГрадътЗабравеният градКултураНовиниОбщина Пловдив

Димитър Райчев събра почетните граждани на Пловдив в книга

Почетните граждани на Пловдив в луксозно издание събра Димитър Райчев (Мимо Райчев), носител на Специалната Награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос за културата на нашия град през настоящата 2023 година.

Най-новата му книга е посветена на „Почетните граждани на Пловдив“ и обхваща всички удостоени с решение от Пловдивския общински съвет, почетни граждани на град Пловдив, в периода от 1879 до 2023 г. Общият брой на удостоените с това звание от началото до днес са 142 души.  

Представянето на изданието е на 8 юни 2023г, от 17.30 часа в Зала „Съединение“ на Регионален исторически музей – Пловдив, пл.“Съединение“ №1.              

Книгата „Почетните граждани на Пловдив“ е луксозно издание – пълноцветна, богато илюстрована, с много снимков и биографичен материал, твърди корици, суперобложка и в рамките на 296 страници.

Идеята за обявяване на „Почетни граждани” се заражда в българските общини, включително и в Пловдив още от Освобождението. Още в тези далечни  години се изгражда и един обобщен образ на изтъкнати дейци на обществено-политическия, стопанския и културния живот в родния ни град. Личности с особени заслуги за развитието на град Пловдив, оставили дълбоки следи в паметта на поколенията. Затова не бива да изненадва, че генерал-лейтенант Аркадий Столипин е първият Почетен гражданин на Пловдив, изпълняващ длъжността генерал-губернатор на Източна Румелия при Временното руско управление, име свързано с най-неотложните дела за следвременното възраждане на града. (За град София званието „Почетен гражданин” е въведено от генерал Владимир Вазов през 1929 г. – кмет на столицата от 1926 до 1932 г., 40 години по-късно от времето, когато Пловдив отдавна е оценил своите достойни граждани.)

Следват имена, за които може твърдо да се каже, че времето и до днес ни най-малко не е заличило блясъка на техните достойни дела – първият просветител на българите в Пловдив през втората половина на XIX век Найден Геров, основоположника на организираното българско книгоиздаване Христо Г. Данов, създателя на зелената система в града Люсиен Шевалас, градинар в градините на френския крал Наполеон III, на турския султан Абдул Азис, но влюбен в града остава в Пловдив до смъртта си (погребан e в пловдивските католически гробища). 

След доста дълга пауза от почти две десeтилетия за Почетен гражданин на Пловдив е избран патриарха на българската литература Иван Вазов, чиито най-ярко творчество е свързано с Пловдив. Ето какво казва той на тържеството по повод обявяването му за Почетен гражданин:

            „Всичко ми е родно и мило тук: и тия горди хълмове, и тия скали, и тая Марица, напяваща с шума си легендите за старата българска слава. Днешното ми идване не е нито разходка, нито гостуване, а едно благочестиво поклонения на град роден, скъп, мил, архибългарски и вечно български. Аз бях честит още да се видя прогласен почетен гражданин на Пловдив. Титла за мене най-ласкателна, чест голяма, с която се гордея. И като пловдивски гражданин не само по право, но по душа аз викам възторжено: Слава на Пловдив!”.

Избран за Почетен гражданин през 1927 година е най-големият благодетел на Пловдив, Димитър Петров Кудоглу, създал със собствени средства „Дом на благотворителността и народното здраве” носещо неговото име, чиято цел е да води борба с най-опасните и най-тежките за обществото болести – „за бедните граждани безплатно, а за богатите – с пари”.

Отново следва пауза от почти двадесет години и след 9. IX. 1944 г., в едно силно променено икономическо и политическо време званието в повечето случаи е притежание на български и съветски държавни ръководители.

След промените през 1989 г. при различни през годините критерии, пловдивските общински съветници имат задължението да дават званието на най-достойните пловдивчани в областта на науката, словото, музиката, театралното и сценично изкуство, спорта и др. 

Отправена е покана и към почетните граждани и техните наследници, всеки от които ще получи екземпляри от книгата по време на официалното представяне.

Книгата „Почетните граждани на Пловдив“ на Димитър Райчев е финансирана от Община Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина