Изложба по повод 160 години от рождението на Кудоглу

Градът Изпод тепето Култура Новини
Кудоглу

През 2022 г. се навършват 160 години от рождението на Димитър Петров Кудоглу. По повод юбилейната годишнина, Регионален исторически музей – Пловдив представя изложба, посветена на най-големия дарител за българското здравеопазване.

Изложбата се състои от 20 пана и е разположена на конструкциите в източния край на градината „Цар Симеон”. Мястото не е избрано случайно – отсреща, където днес е Централната поща на Пловдив, преди се е намирал „Домът на благотворителността и народното здраве”, създаден от Димитър Кудоглу през 1927 г., за да могат бедните да се лекуват безплатно от най-опасните болести за обществото по онова време.

Пловдивчани и гостите на града вече могат да разгледат изложбата, а официалното откриване за медиите от кмета на Община Пловдив Здравко Димитров и гл.ас. д-р Стефан Шивачев – директор на Регионален исторически музей, ще бъде от 11:00 ч. на 4 юли 2022 г. (понеделник).

КОЙ Е ДИМИТЪР ПЕТРОВ КУДОГЛУ?

Димитър Петров Кудоглу е роден на 21 август 1862 г.  в българското село Габрово, Ксантийско, Беломорска Тракия. Неговият дядо Георги Кудев поставя началото на семейната фирма за търговия с тютюн в Беломорието, Цариград и цялата Османска империя. Той приема и наставката „оглу” към името си, като признание за успехите в търговията и уважението в тогавашното общество. Димитър наследява търговията с тютюн, като многократно увеличава семейното богатство. До 1903 г. той живее в Ксанти, след което се премества в Дрезден – един от европейските центрове за търговия със суров тютюн.

Прочетете още за големия дарител за българското здравеопазване в kapana.bg

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.