Градът

Има проект за кръгово кръстовище на „Авксентий Велешки“ и бул.“Христо Ботев“

Инвеститорите на новия мол до Сточна гара искат и второ към бул.“Найчо Цанов“

Стоянка Кънева

Инвеститорите от южноафриканският фонд, който купи терена от 36 декара между Централна и Сточна гара в Пловдив са внесли предложение в общината за изграждане на две кръгови къствоща по бул. „Христо Ботев“ в близост до парцела им, стана ясно днес. Още на първата сесия след лятната ваканция кметът на Пловдив каза, че има проект за кръгово на кръстовището с паважната ул. „Авксентий Велешки“, който подлежи на обсъждане от Експертен съвет по устройство на територията.

Варианти за облекчаване на трафика на кръстовището на Авксентий Велешки“ и бул.“Христо Ботев“ се въртят в главите на управниците на града още от 2012-а година. Тогава за пръв път се заговори за идеята да бъде поставен светофар, който да направи възможен левия завой от ул. "Авксентий Велешки" към Сточна гара. Две година по-късно от КАТ отсякоха, че не става. Мотивите на Пътна полиция бяха, че разстоянието между кръстовището на бул. "Христо Ботев" и бул. "Цар Борис Трети Обединител", както и това на "Христо Ботев" с "Авксентий Велешки", е  ограничено и подобен светофар би затруднил трафика вместо да го облекчи.

Четири години по-късно южноафриканският фонд NEPI Rockcastle отново поставя тези въпроси на дневния ред на управляващите, след инвестиция за над 17 млн. лева в терена, на който възнамерява да постои огромен мол. Намеренията на инвеститорите са подобряването на инфраструктурата да върви успоредно със строежа на грамадния търговски център заради, който ще изчезнат и култовите чалга клубове от паркинга срещу СБА. Строителството на мола предстои да стартира в първото шестмесечие на сакралната 2019-а година.  

По думите на кмета Иван Тотев цялото предложение на фонда предвижда две кръгови кръстовища.  Второто е планирано от бул. „Христо Ботев“ към бул.“Найчо Цанов“ в района на надлеза.

Очаква се предложението за двете кръгови да бъде разгледано от ЕСУТ тази седмица. Обикновено Съветът заседава в сряда.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина