Готвят 10 сцени в градска среда

Градът

Първата от тях стартира само след седмица

Пловдив загуби, но и спечели това лято. Загубата бе тежка за всички любители на откритите сцени в града, „Конюшните на царя“ и „Театъра“ така и не отвориха. Мнозина бяха песимисти относно темата за откритите сцени в градска среда, но след няколко седмично затишие и инициативата на няколко души, градът под тепетата отново ще заживее под открито небе.

Съвсем нова сцена ще дебютира само след седмица. Тя част от по-мащабен проект и ще нося името Plovdiv Vibes, а официалното представяне ще бъде на 22-ри юли. Първата от няколкото сцени ще се помещава на Младежки хълм, а идеята идва по предложение на Гаро Узунян, а за съдействие се отзовава и Стефан Горанов, като включва сцената в календара на Инкубатор за общодостъпен културен календар 2014-2020г.

Програмата Plovdiv Vibes е част от проекта на Инкубатор – Plovdiv Stage Park. Той се осъществява чрез обособяването на една основна фестивална зона, която се намира в рамките на град Пловдив, но на практика се намира извън жилищни зони, където да създава дискомфорт на гражданите. Успоредно с това, Plovdiv Stage Park включва и 10 сцени в градска среда – паркове, спортни зони и други. Те са напълно безвъзмездни и могат да бъдат използвани от всеки, който кандидатства за конкретна сцена и бъде одобрен.

Програмата включва инициативи в областите – музика, танц, театър, кино, приложни изкуства, както и различни спортни формати. Plovdiv Vibes е платформа, която подкрепя млади автори, както и утвърдени артисти, като дава всеобщо поле за изява в духа на "ЗАЕДНО" – Пловдив ЕСК 2019. Първата открита сцена, стартира на 22 юли на територията на парк Младежки хълм, в центъра на Пловдив с концерт на „Проектът Приятели“.

Събитията на първата откритата сцена на Младежки хълм се провеждат всеки уикенд, като публиката може да посещава културни събития на територията на парка напълно безплатно. Форматът Деца творят в Капана, (който се провеждаше в продължение на три години в едноименнип квартал), също е част от програмата в новата си форма –  Деца творят на Хълма. Посетителите могат да се включат в различни инициативи за деца и възрастни, които се провеждат през деня, както и да изживяват заедно на открито музикалната и танцова програма през вечерите.

Със старта на програмата на 22 юли, вечерните концерти откриват „Проектът Приятели“, а на 23 юли, любителите на танците могат да посетят събитието Пловдив танцува под звездите“, което се организиеа за втория път. Миналогодишното издание, което също се проведе на Младежки хълм събра многобройна публика и създаде незабравими моменти за хората, които обичат да танцуват.

Подробната програма ще бъде обявена идната седмица. До тогава следтете страницата на програмата във Facebook – Plovdiv Vibes, и уебсайта incubator.bg.

Проектът Приятели на открита сцена Младежки хълм

Пловдив Танцува под звездите

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.