ГрадътКултураНовини

Екипът на ГХГ – Пловдив повишава квалификацията си – СНИМКИ

Екипът на Градска художествена галерия – Пловдив продължи да надгражда познанията и уменията си с новия цикъла лекции „Алтернативното изкуство през 70-те и 80-те години в България“ на проф. Свилен Стефанов от Националната художествена академия.

Той представи процесите на разрив в развитието на изкуството през 50-те и 60-те години на XX век от двете страни на Желязната завеса в „различно културно кодираните общества“, отбеляза появата на българския абстракционизъм през 80-те години, разгледа постепенното „настигане“ и в крайна сметка – изравняване през 90-те години на начините на изразяване и артистичните стратегии във визуалните изкуства у нас и на Запад. Проф. Стефанов се спря на знакови етапи като алтернативните групи като „Куковден“, „Ма“, „Добруджа“, „Процес – пространство“, „Градът“, „Ръб“, „Изкуство в действие“, XXL.

В следващия тематичен кръг лекции уредниците и екскурзоводите от галерията ще се срещнат с д-р Тодор Петев. Той е специалист по история на изкуството, водил е лекционни курсове в университети в Европа и САЩ, сред създателите е на Фондация „Моят музей“, чиято мисия е да подкрепи българските музеи да реализират своя социализиращ и образователен потенциал. В този контекст провежда обучения на музейни специалисти и учители за работа с публиките, за ефективна комуникация и образователни занятия в контекста на културното наследство. Съставител е на първия у нас Наръчник на музейния специалист за работа с публиките (Комисия „Фулбрайт“ и Фондация „Моят музей“, 2019). Съавтор е на книгата Един ден в музея (Точица, 2021), представяща десет семейни обиколки на софийски музеи.

Проектът „Повишаване на квалификацията на екипа на Градска художествена галерия-Пловдив“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина