ГрадътНовини

Държиков: 6 септември 1885г. е символът на националното ни самочувствие

Изтеклите 137 години промениха нас и нашата Родина, но никога не заличиха този величествен акт от родовата ни памет. Дългът ни зове да помним саможертвата на прадедите ни и техният подвиг и да го предаваме на бъдещите поколения. За това призовава инж. Александър Държиков –
Председател на Общински съвет Пловдив, в отправеното поздравление по повод 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Под тепето публикува думите му без редакторска намеса.

„Уважаеми съграждани,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай 6 септември – Ден на Съединението на България и празник на град Пловдив.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е повод за гордост за пловдивчани. Нашият хилядолетен град доказа себе си като достойната сцена на този безпрецедентен акт.

Пловдив и пловдивчани показаха силата на българския дух, обединявайки се в името на Отечеството. Те бяха водени единствено и само от идеята за национално обединение, доказвайки по категоричен начин, че съединението прави силата.

На този ден цял един народ застана като един и защити своето изконно право за обединение, разчитайки на себе си и вярата в общото си бъдеще. Преди 137 години нашите предци не се поколебаха да отдадат себе си на Родината без корист и отказвайки се от личното си благополучие. Те имаха вярата в себе си, която ги водеше по пътя на това родолюбиво дело и поставиха достойния венец на възрожденския устрем на поколения българи за свобода и обединение на Отечеството.

Без съмнение 6 септември 1885г. е символът на националното ни самочувствие. Изтеклите 137 години промениха нас и нашата Родина, но никога не заличиха този величествен акт от родовата ни памет. Дългът ни зове да помним саможертвата на прадедите ни и техният подвиг и да го предаваме на бъдещите поколения.

Дълбок поклон пред хилядите знайни и незнайни герои осъществили Съединението на България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !“

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина