Градът

Апелативна прокуратура-Пловдив стартира кампания „Заедно в Час по етика и право“

Апелативна прокуратура-Пловдив започва кампания съвместно с Регионалното управление на образованието в Пловдив с ученици от десети клас в училищата в Пловдив на тема „Как да не станем жертва на компютърни престъпления“. Инициативата е част от проекта „Заедно в Час по етика и право“, по който магистрати от Апелативна, Районна и Окръжна прокуратура-Пловдив ще изнасят и лекции, свързани с учебния материал по предмета.

Информационната кампания цели чрез обучение и дискусия учениците да избегнат опасностите в интернет, свързани с набирането на деца за проституция, създаването на порнографски виртуални материали и други престъпления. В „Час по етика и право“ ще се обсъждат темите за тайната на кореспонденцията, унищожаване на компютърните данни и програми, фалшификациите в интернет и какви наказания се предвиждат за нарушителите на закона, както и ще са дават конкретни примери от практиката. Прокурорите ще изнасят лекции пред учениците от десети клас и за гражданското общество, държавата, Конституцията, идеята за демокрация, властта, човешките права и свободи и др.

На 20 октомври 2016 г. бе подписано споразумение за сътрудничество за кампанията „Заедно в Час по етика и право“, подписано от Иван Даскалов, апелативен прокурор на Пловдив и Ваня Киркова, началник на Регионалното управление на образованието в Пловдив.

Първата среща на прокурорите с учениците ще бъде утре, 2 ноември 2016 г., в Езикова гимназия „Иван Вазов“ в гр. Пловдив. В нея ще участват Николай Божилов, прокурор от Апелативна прокуратура-Пловдив, Румен Попов-окръжен прокурор на Пловдив и Гергана Мутафова, районен прокурор на Пловдив и Ваня Киркова, началник на Регионалното управление на образованието.

Кампанията ще бъде проведена във всички училища в Пловдив с паралелки от десети клас и ще приключи на 30 юни 2017 г. В нея ще участват още Даниела Стоянова, прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив,  Димитър Беличев, Чавдар Грошев, Румяна Зайкова – Калеева, заместник-районни прокурори, и прокурорите Атанас Илиев, Бригита Байрякова и Пламен Чобанов. В края на учебната година ще бъде създаден ученически клуб „Правото и аз“, а неговите членове ще продължат дискусията с прокурорите по различни правни теми всеки месец.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина