ГрадътНовиниСъд

4 години условна присъда за 4 фалшиви столевки

Потвърдена от Пловдивския апелативен съд присъда за фалшиви банкноти е оставена в сила от Върховния касационен съд. Подсъдимият И. Я. е осъден на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок. Той е признат за виновен от Окръжен съд – Пловдив за  това, че на 20.11.2020 г в гр. Пловдив, е прокарал в обръщение четири броя подправени парични знаци – банкноти с номинал от 100 лева, като е знаел, че са неистински.        

Подсъдимият решил да прокара в обръщение подправените банкноти, като закупи с тях стоки от търговски обект. Избрал такива стоки, които позволяват връщането им в определен срок, срещу което ще получи от търговския обект вече истински пари, представляващи себестойността на върнатите вещи. В изпълнение на плана си на 20.11.2020 г. И. Я.  отишъл в голям хипермаркет и избрал сред стоките два броя кварцови печки и две парочистачки, всички стоки на обща стойност 342,87 лв. За тези стоки той заплатил на касата с четири броя неистински парични знаци, всяка от тях с номинал от по 100 лева и прибрал рестото. При отчитане на оборота обаче от магазина установили наличието на 4 фалшиви банкноти от по 100 лева и се обадили в полицията. На 04.12.2020 г., подсъдимият, заедно с баба му, се отправили към същия магазин, за да върнат част от купените стоки. В магазина влязла само възрастната жена, а внукът останал да я чака отвън. Тя показала касовата бележка и поискала да върне две парочистачки и да й дадат парите за тях. От управата на магазина се свързали с полицията и на място пристигнали полицейски служители. Те отвели подсъдимият и при личния обиск у него, в портфейла му, са намерени две банкноти от по 100 лв. с идентични номера като тези, предадени от служителите на магазина.

Върховният касационен съд, пред който подсъдимият обжалва условната си присъда, като настоява за намаляването й, приема, че правилно Окръжният и Апелативният съд, са счели, че е налице превес на смекчаващите обстоятелства при определяне на наказание „лишаване от свобода“, в размер на 2 години и 8 месеца, което е близо до възможния минимум. ВКС не намира основание за допълнително смекчаване на наказанието, тъй като това би било несъобразено със завишената обществена опасност на инкриминираното деяние.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина