ГрадътЖивотНовини

3169 домакинства смениха печките на твърдо гориво с екологични уреди

3169 домакинства в Пловдив подмениха старите си отоплителни устройства на дърва и въглища с нови екологични уреди. Това стана ясно по време на заключителната пресконференция по проект „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление“. Участие в нея взеха ръководителят на проекта Галена Боснова – Сиромашка, главният експерт към дирекция „Екология и управление на отпадъците“ Елена Найденова, представители на екипа по проекта.

В рамките на програмата гражданите имаха възможността да кандидатстват за безвъзмездната подмяна на старите си печки на твърдо гориво с екологични алтернативи за отопление на газ, електричество и пелети.

„Най-голям беше интересът на гражданите към климатиците. 352 домакинства получиха нови уреди на пелети и 8 – устройства на природен газ“, обясни ръководителят на проекта Галена Боснова – Сиромашка. Тя допълни, че са демонтирани 3341 стари отоплителни устройства, които са предадени по предназначение и предстои да бъдат рециклирани.

По данни на екипа на проекта е изпълнена заложената в проектното предложение целева стойност по отношение на спестени емисии фини прахови частици, която е малко над 76 тона на година.

„Въздействието от самата замяна от дърва и въглища към екологично отопление най-точно се изразява в мониторинга и данните, които са регистрирани в измервателните пунктове на територията на Община Пловдив. Тази година средноденонощните завишения са по-малко от предходната, което показва намаляване на замърсяването. Към момента в пункт „Каменица“ са регистрирани 29 средноденонощни завишения при позволени 35″, обясни Елена Найденова.

Екипът уточни, че в момента се подготвя визията за кандидатстване по новия програмен период, като допълнително ще бъде обявено по какъв ред гражданите ще могат да подават заявления за участие.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина