136 466 са регистрираните автомобили в Пловдив

Градът

В пикови дни леките коли в града стават 200 хиляди

Средно с 10 процента намалява данък МПС за масовите класове леки коли и за камиони, хазната губи близо 850 хиляди лева

Ставаме заложници на автомобилите, алармира кметът

Съботно паркиране в центъра на града 136 466 са регистрираните автомобили в Пловдив, а камионите са точно 7 508. Тези точни данни изнесе днес общината преди кметът да анонсира с колко точно ще бъде намален данък МПС. За 4 години новорегистрираните коли са 10 400 броя, като само за миналата година те са над 6 хиляди. Което значи 6 хиляди нови паркоместа за 1 година и нови 6 хиляди возила по улиците и булевардите ни за 12 месеца. С такива темпове скоро градът ще бъде задръстен от автомобили. Очакваме и допълнителен ръст в регистрацията на нови МПС с намалението на данъка в най-масовите класове, което допълнително ще усложни ситуацията, коментира днес кметът Иван Тотев. Той допълни, че автомобили в съседни общини не са били регистрирани, а това е видимо от статистиките. И определи  твърденията на политическите си опоненти за отлив на регистрирани автомобили и камиони в съседните на Пловдив общини заради по-високите данъци тук като „огромна лъжа”. Пловдив ще има голям проблем с леките коли. Средно 50 хиляди влизат на ден в града от други населени места, а в пикови дни, когато има голямо събитие например, броят на автомобилите става 200 хиляди, допълни градоначалникът.

Данък МПС в различните класове пада с различни проценти. За най-ниския и най-високия клас той запазва стойностите си- до 37 KW и над 110 KW. Така промяна няма да има за собствениците на близо 16 хиляди автомобила. Намаление ще има само за масовите класове МПС. До 55 KW данъкът пада с 9 процента, при клас 55-74 KW намалението е с 10 %, а за 74-110 KW то е 13 %. При товарните автомобили намалението е с 12 %. От падането на данък МПС общинската хазна ще загуби близо 850 хиляди лева. Промените в местните данъци и такси ще бъдат гласувани на 17 декември и ще влязат в сила от 1 януари.

По-малките постъпления за бюджета не са драматични, но с намаляването на местните данъци и такси задълбочаваме проблема с трафика. Ставаме заложници на автомобилите. Затова и приемаме мерките за намаляване на движението и паркирането в централната градска част. Със завършването на транспортния проект се надяваме хората да ползват все по-често автобусите от градския транспорт, тъй като цялостната философия в него ще бъде променена към по-добро. Освен това ще разширяваме веломрежата. Вече имаме проект за изграждане на лъч от нея, който да свързва Сточна гара с понеделник пазара по източния тротоар на бул. „Цар Борис III Обединител”. Ако пък новите мерки за ограничаване на трафика и паркирането в центъра сработят, догодина ще намалим данък МПС със същите проценти като обявените днес, обясни кметът Тотев.   

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.