АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Христо Рогачев: Липсата на заетост в ранните години  води до много проблеми по-късно

„Важно за семейния бизнес е всяко следващо поколение да не са просто едни парашутисти, приземени  на някакво бюро, а „око да види ръка да пипне“

„Парите дават грешно самочувствие , позволяват по-естествено поведение и демаскират, когато липсват качества

Христо Рогачев , второто поколение в компанията, национален лидер в областта на климатична и вентилационна техника „Атаро клима“.  Фирмата проектира, произвежда и изгражда вентилационни системи, климатични и отоплателни инсталации. Христо Рогачев  ръководи проектите в чужбина, сред които знакови сгради в Париж и Лондон.

Христо, по данни на Българската стопанска камара ,от 2017 „Атаро клима“ оглавява  националната браншова класация по продажби на промишлено хладилно и вентилационна оборудване. Затова и разговорът ни ще започне от „по-премълчаваната“  част – социалните проекти на компанията, които също са значими. Подкрепяте спорта за деца не само с пряко спонсорство, но и с изграждането на спортна инфраструктура.

Да, това е осъзната и дълготрайна  фирмена политика, защото  смятаме, че е много важно младежта, подрастващите да са ангажирани със спорт или с  различни занимания и обучения. За нас липсата на заетост в ранните години  води до много проблеми по-късно. Младежкият спорт в Пловдив може да се развива още и за нас е важно да помагаме с каквото можем . Спонсорираме „Виктория волей“, момичета. Волейболът е един хубав спорт, на който баща ми е бил фен винаги и заедно с негови приятели подкрепят финансово отбора.  Тенисът също е любим семеен спорт. Аз също като малък съм тренирал, сега и моята малка сестра играе тенис, и много по-успешно от мен. За града е важно да има добра тенис зала и изградихме до завода два много висококачествени тенис корта , с хубава, на  световен стандарт гумена настилка, с големи отстояния, с трибуна и зона подходяща за провеждане на добри спортни мероприятия. Миналата година се случиха няколко събития, включително и кръг от европейско първенство момичета до 14 години. Дойдоха 8 държави и всички бяха много впечатлени. Смятаме, че поддържаме винаги едно много добро ниво на комфорт в залата.

В една семейна компания отдадеността на семейството май прелива в отдаденост на фирмата?

Фирмата е семейна, 100% собственост на баща ми – Атанас Рогачев и всички роднини сме замесени в бизнес процеса . Брат му,  двете ми братовчедки, аз, моята сестра и всеки си има своите отговорности.  Баща ми се занимава лично с производството и визията за развитие на фирмата ,чичо ми – Стойно Рогачев, ръководи монтажните дейности.

За такива ситуации са типични двете крайности – свръх привилегии или прекалена взискателност към всички от фамилията.

Баща ми обича да казва, че до 5 часа няма роднини.  Всеки се старае максимално и няма никаква разлика, само защото сме Рогачеви. Ние всички работим за една цел, за общи интереси фирмата да се развива и върви напред, и така е през последните 30 години. Догодина фирмата става на 30 години. Справяме се добре и вече сме почти 650 – 700 човека.

90-та година баща ми започва с една бригада монтажници, 6 човека ,с които заедно са в тогавашната държавна фирма „Промишлена вентилация“. Днес  вече предлагаме пълни решения от проектиране, до монтажа и сервизирането. И предлагаме пълен пакет от всички инсталации ,т.е. и отопление, вентилация и климатизация и ВиК инсталации, електроинсталации. Участвахме и в пазара на възобновяемите енергийни източници, като създадохме няколко фотоволтаични инсталации и две инсталации, които генерират ток, оползотворявайки  биологичния отпадък от фермите.

Последните две години усилено разширяваме  и реинвестираме в производствения бизнес . Производствените площи буквално са удвоени като 10 000 квадратни метра са новата фабрика, в която оборудването е възможно най-високия клас за автоматизирано производство  на  детайли от листов материал. Според наши разговори с доставчика на машините, това е първата фабрика в Източна Европа , а в останалата част от континента, не са повече от 4. Т.е ние в България имаме една от най-модерните суперавтоматизирани линии за производство на детайли.

Христо, ти от малък вървиш по стъпките на баща ти – същите професионални интереси, включително и математическата гимназия, спорт, дисциплина…Доколко това е съзнателна подготовка на следващото поколение в бизнеса и доколко твой избор?

Разбира се,  има насока и от родителите.  2003 година започнах работа във фирмата като монтажник, за да мога да се запозная със същността на нашия бизнес и съм минал през всички монтажни и производствени сектори. Сега ръководя проекти.  Като ученик 96 година всяко лято, беше закон , 8 седмици от ваканцията /а тя беше 10 седмици/ и аз и сестра ми бяхме тук , по цеховете – за въздуховоди, за решетки , за производство на вентилационна техника, за да се учим. И аз бих държал моите деца като поотраснат малко да са тук лятото на нещо като стажове. За нас е важно всяко следващо поколение да не са просто едни парашутисти, приземени  на някакво бюро, а „око да види ръка да пипне“.

Имаш две деца – момче и момиче, на 8 и на 5,които държиш да са ?

Първо – да са скромни, уважителни, да са добри, спокойни, неагресивни, неарогантни,  целеустремени, да имат визия какво искат и как да го постигнат, да са трудолюбиви. Няма как –  без труд, не става. И със жена ми това се опитваме да правим.

Съществува едно клише, че парите дават арогантност на съвременния млад човек. Вярваш  ли в това?

Не вярвам, че парите са направили от някого арогантен човек. Парите са му позволили да бъде повече себе си и да изяви тази арогантност, която е потискал. За мен един човек, ако е спокоен и скромен, материалните постижения не биха го направили арогантен. Парите дават грешно самочувствие , позволяват по-естествено поведение и демаскират, когато липсват качества.

Ти си член на българския клон на Световната организация на семейните фирми /FBN/.

Много световни компании, се оказва,  са семеен бизнес – „Луфтханза“, „Хайнекен“, „Есте Лаудер“.“ Берета“, които произвеждат оръжие от 400 години ни бяха на гости в България. Лодки „Азимут“ , например, може би най големия производител в света – също.  Дъщерята на собственика ни беше на гости преди 2-3 години. Съвсем нормални хора, открити, дружелюбни, въпреки, че зад тях стои бизнес с десетки милиарди оборот.

Казват, че първото поколение създава бизнес, второто го развива, третото го съсипва?

От лекциите, на които съм присъствал относно семейния бизнес има една такава статистика, че преминаването от първото към второто поколение има двайсет и няколко процента успеваемост , а от второто към третото процентите са единици, така че и двете преминавания не са лесни. Но при нас този процес е постепен, сравнително планиран и дава възможност на нас – на мен, сестра ми , братовчедките ми – дълги години да работим под менторството на нашите родители и смятаме, че това ще благоприятства прехода от едно към следващо поколение.

Както се възпитават поколенията , така си „отглеждате“ и подготвяте и кадри.

Да .Години наред вече имаме програма за стипендии за  студенти в Университета по хранителни технологии .Това са студенти,  които се учат усърдно, упорито и вече 5- 6 човека работят във фирмата. Също така имаме изградена система за обучения и квалификация за всички сектори , защото технологиите се развиват и ние трябва да сме винаги в крак и напред. Даваме и шанс за преквалификация на нашите работници .

Освен спорта подкрепяте и културни проекти.

Да. Участвахме в инициативата „Подари си птица“, за да подпомогнем реставрацията на Голямата базилика – един уникален археологически обект.

Но предстоящата кампания , считам за една от най-отговорните. „Атаро клима“ подкрепя инициативата “iHelp“, която е платформа за обучение на хора в умения да прилагат неотложна помощ и ние ще обучим целия колектив на фирмата. Възможността да помогнеш в критичен за човек момент е безценно качество. Това е отговорност към живота  и смятам да разширя инициативата и към другите колеги от Next generation, като им предложа  такова обучение да преминат и други фирми на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина