ГрадътНовини

Ученици дават идеи за градски авиотранспорт в Пловдив

ТУ – Пловдив с конкурс конкурс „Градският въздушен транспорт през моя поглед“

Наградата е полет с леки самолети край Пловдив, а оценката от конкурса се признава за прием във вуза по „Авиационна техника и технологии“

„За първи път ще подберем студенти за специалността „Авиационна техника и технологии“ по нестандартен начин. Поканихме ученици от училищата в Пловдивска област да участват в конкурс „Градският въздушен транспорт през моя поглед“. Наградата за участниците е полет с леки самолети край Пловдив, а оценката от конкурса се признава за прием във вуза по нашата специалност.“ – каза доц. д-р Християн Панайотов – ръководител на специалност „Авиационна техника и технологии“. До 7 април участниците в конкурса  представят разработките си, а на 11 април жури от преподаватели на Техническия университет – филиал Пловдив ще оцени разработките по 5 критерия, като най-добрите могат да получат максимума от 100 точки. Академичният екип на на висшето учебно заведение използва за първи път този подход към учениците, за да намери онези от тях, които имат интерес към авиацията. „Важно е тези млади момчета и момичета да имат мечти за летене и за конструиране на летателни апарати. Ние ще ги научим как да ги сбъднат. Първо идва желанието, после е  креативното техническо мислене на бъдещите авиационни инженери.“ – коментира проф. д-р Въльо Николов – директор на Техническия университет – филиал Пловдив.

Подтик към нестандартното привличане на авиомечтатели е бързото развитие на авиационната индустрия в региона и в страната. Реализацията на авиационните инженери е сигурна в България и в чужбина, защото дипломите на инженерите от специалността „Авиационна техника и технологии“ се признава в цял свят. Те лесно могат да получат бривет за поддръжка на транспортни самолети в цял свят. Всяка година се приемат 20 нови студенти от България, Гърция и Македония.

Според доц. Панайотов бъдещето на градските летателни средства е много по-близко до нас отколкото си го представяме. На 11 март тази година  Ербъс представи в Германия своя летателен апарат от ново поколение „Сити Ербъс“. Той е предназначен да решава вътрешноградски и междуградски транспортни задачи. Новият летателен апарат е вече регистриран в Германия. Предстоят неговите градски полети в Германия.

Темата:

Участниците в конкурса трябва да представят своето виждане по въпроса за бъдещото развитие на градската авиационна мобилност (UAM=Urban Air Mobility) в град Пловдив като част от развитието на умните градове. Интензивността на наземния трафик както и екологичните проблеми, свързани със замърсяването на околната среда се превръщат в огромно предизвикателство за съвременния свят. Ето защо все повече градове и авиационни фирми създават иновативни проекти за градска инфраструктура и екологични, автономни летателни апарати, които да превозват хора и товари в градската среда.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина