ГрадътКултураНовини

Страстите на Вежди Рашидов идват в Пловдив

Експозицията „Страсти“,  представяща Вежди Рашидов като творец, но също така и като колекционер, ще представи Градска художествена галерия от 5 септември до 15 октомври. На първия етаж ценителите ще видят западноевропейска живопис от 17, 18 и 19 век – част от голямата лична колекция, която артистът събира с почти същата страст, с която създава собствените си произведения. Негови авторски рисунки, скулптури и акварели ще бъдат подредени на втория етаж в галерията.

Изложбата се осъществява по покана на Градската галерия и е акцент в програмата на Есенния салон на изкуствата на община Пловдив за 2019-а – годината, когато градът е Европейска столица на културата.

Ако качествата на богатото творчество и международната известност на Вежди Рашидов са добре познати, то пристрастеността му към колекциониране на произведения на изкуството до неотдавана оставаше скрита за широката публика. Картините са на автори от Холандия, Белгия, Франция, Италия и Германия, а сред най-ценните е гравюра от Рембранд. С години произведенията са издирвани, купувани, реставрирани, докато назрее моментът да се срещнат с българските почитатели на изкуството.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Абе тоа не беше ли един несменяем -въпреки провалите- вкопчил се в министерското кресло по време на залязващия РежимБоБоТРИ (и ДВЕ) на провалилата се ПП САРБ =Селянки за Американско Развитие на БГто?
    Помни, помним, ефенди!
    Чок гюзел!
    Машалла!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина