АктуалноГрадътКултураНовини

Непоказвани ранни творби на Недко Солаков ще бъдат представени от Галерия SARIEV

Изложбата показва едно различно лице на световно известния художник

Самостоятелната изложба „(почти) Картини“ на автора на галерията Недко Солаков ще представи Галерия SARIEV. Изложбата включва непоказвани пред публика досега живописни творби от 1977-1981 г., създадени в периода когато Солаков е студент в  специалност Стенопис в Националната Художествена Академия. Всяко от тези платна е свързано с определени спомени от това време, които Солаков ще разкаже с написани на ръка истории върху стените на галерията около осемте произведения.

Текстът към изложбата е на известния български писател Георги Господинов. Текст, в чието начало писателят споделя, че „да извадиш най-ранните си картини, неподписани и непоказвани досега, е осмеляване, което малцина могат да проявят. То е като да поканиш гости в някогашната си младежка стая, която още пази тогавашния хаос и тайни. Но в това е и големият шанс за нас като публика. Недко ни се е доверил и допуснал много близо, в това твърде лично пространство на началата, преди опитността да е заличила колебанията.“

Сред картините и образите им са тези, както казва Господинов, на „дремещите във влака, съсипани от умора рицари на всекидневието“, „надничащото през вратата призрачно лице на хазайката в младежката квартира“, образът на дете, което се люлее в „някаква изначална сребристо-сива празнота“, стрелбището на детството, „с което всеки от нас има своя лична история – най-често историята на мечтаното и отказаното“.

Представените ранни картини на Солаков улавят и тъгата и уязвимостта, които са се появили в неговия живот, във времето, когато ги е създавал. През изложбата бихме могли да прочетем едно различно лице на днес световно известния художник Солаков, за което може би и не подозираме.

Проправяйки път към „(почти) Картини“  Господинов споделя, че „тази изложба ни показва не само посоките, по които ще върви оттук насетне художникът, но и нещо също така важно – посоките, които ще изостави. И ще видим как Недко Солаков отива нататък, минава на други нива. Ще остане ръката, историите, състоянията, които тръгват оттук. И онова особено вълнение, че сме присъствали на нещо много лично, връщащо ни в началото на собствения ни почти живот.“

Представянето на тези ранни творби на Недко Солаков е по покана на Галерия SARIEV и представлява колаборация между галерията, Недко Солаков и Георги Господинов.

Изложбата  ще се състои между 6 септември и 25 октомври 2019 г. в пространството на Галерия SARIEV и ще бъде открита на 6 септември, 18:30 часа в присъствието на художника. Изложбата ще може да бъде разгледана в рамките на НОЩ/Пловдив 2019 (13-15 септември).

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. ОТДАВНА СЕ СЪМНЯВАХМЕ, ЧЕ Е ДВУЛИЧНИК = „…едно различно лице на световно известния художник…“ = НО СЕГА ПОЗЬОРКИТЕ ОТ „КУНСТ-НАХРИХТЕН-ЧОРБА“ ГО НАПЪЛНО ДО-РАЗКРИХА.

    ДАНО НЕ СЕ РАЗЧУЕ ИЗ СВЕТА, КЪДЕТО Е „световно известния художник“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина