ГрадътНовини

Посланикът на Република Хърватия в България посети Пловдив  

Нейно Превъзходителство възхитена от стилната церемония по предаване щафетата на Европейска столица на културата – 2020 

През април ще бъде подписано споразумение за приятелство и сътрудничество между Пловдивска област и Задарска жупания

Висока оценка за представянето на Пловдив като Европейска столица на културата – 2019 даде извънредният и пълномощен посланик на Република Хърватия в Република България Нейно Превъзходителство  Ясна Огняновац. Днес тя бе на посещени в Града под тепетата.

Пред кмета на Пловдив Здравко Димитров дипломатът сподели своето възхищение от стилната церемония по предаване на щафетата към хърватския град Риека и ирландския Голуей, които са европейски столици на културата – 2020. По време на официална среща между двамата Здравко Димитров изрази увереност, че българо-хърватските отношения ще продължават да се развиват, както и че ще се задълбочи ползотворното сътрудничество между двете държави.  Н. Пр. Ясна Огняновац е разговаряла с кмета на град Задар, който е изразил желание за по-тясно сътрудничество и побратимяване с Пловдив.

„Имаме много допирни точки и ще поставя темата за обсъждане“, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Ясна Огняновац се срещна и с областния управител Дани Каназирева, след което от администрацията обявиха, че през април ще бъде подписано споразумение за приятелство и сътрудничество между Пловдивска област и Задарска жупания. Поканата за това идва лично от губернатора на Задарска жупания Божидар Лонгин  и след посещението му в Пловдив в края на миналата година. Очакванията са сътрудничеството да бъде фокусирано в сферата на икономиката, инвестициите и бизнеса, туризма и културата. Екипи на двете области започват веднага работа по параметрите на споразумението и се очаква то да бъде подписано през април в града Задар – Хърватия. Събитието  съвпада и с планираното вече посещение на Дани Каназирева през същия месец, когато в Задар се чества традиционния ден на областния управител.

На срещата бяха разменени и традиционните подаръци, а Дани Каназирева първа получи символа на председателството на Съвета на ЕС от страна на Хърватия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина