АктуалноБългарияГрадътНовиниПод лупа

Каназирева: Разтрогването на концесията на ст. Ботев по взаимно съгласие е законосъобразна

Не са нарушени обществените интереси

Нито една от страните не дължи неустойки, а инвестициите, които са направени, остават за  Община Пловдив

Юридическият екип на Областна администрация излезе с официално становище по отношение на протестираното от фен клуба на Локомотив решение на Общински съвет – Пловдив за прекратяване на концесията на стадион Ботев по взаимно съгласие. Според тях решението на местния парламент е законосъобразно. Това обяви на пресконференция днес областният управител.

Преди това Дани Канзирева се срещна с представители на фен клубовете на двата тима, за да ги запознае с резултатите от извършената проверка по договора за концесията на стадион „Христо Ботев“ и Решението на Об С.

Можете да си припомните целия казус от статията Общината и концесионерът на стадион Ботев – развод по взаимно съгласие.

Юристите на областна администрация са проверили и варианта, ако Община Пловдив бе завела съдебно дело.

При съдебно дело Общината щеше да дължи 5 млн. лв. на Ботев, съобщи Дани Каназирева.

„Дори и при вина и неизпълнение на договора от страна на концесионера, той запазва и има правото да получи обезщетение в размер на направените инвестиции в обекта. Тези инвестиции са 6 576 500 лева. Те остават в полза на общината, но тя трябва да ги заплати на концесионера. Отделно от това, част от инвестициите е и самият инвестиционен проект, който е около 900 000 лева. Това означава, че пълният размер на инвестицията е около 7,5 милиона лева. Община Пловдив може да има претенции за 450 000 лева от неплатени концесионни такси, плюс 10 процента от неизпълнената инвестиционна програма, което е около 750 000 лева. Това прави 1 200 000 лева. Получава се, че общината ще излезе от целия договор като длъжник с над 5 млн. лева.“

Ето защо екипът на областният управител и тя самата считат, че това не само е най-безболезненият, а e и най-полезният вариан Община Пловдив да излезе от казуса, тъй като по начина, по който е подписан договорът през 2013 година, общината е в неизгодна позиция.

Според договора при вина и неизпълнение на контракта концесионерът ПФК Ботев АД има правото на получи обезщетение в размер на вложените инвестиции към датата на прекратяване на договора, които са 6 576 500 лева.

„Освен това, съгласно действащият през 2013 година закон за концесиите, концесионерът дори  имал право на задържане на обекта, докато не свършат съдебните дела и не се платят задължения за близо 5 000 000 лева“, поясни областният управител.

В сегашния случай – при пректратяване на договора по взаимно съгласие – в полза на общината остават: направените до момента инвестиции – 6 576 500 млн. лв., инвестиционен проект – 929 496 лева и внесената гаранция – от 482 000 лева.

„Сега нито една от страните не дължи неустойки, а инвестициите, които са направени, остават за Община Пловдив. За това и смятаме, че не са нарушени обществените интереси“, заключи Дани Каназирева.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина