ГрадътНовини

Пловдив е пионер в лечението с хипотерапия в България

Хората със специални нужди празнуваха Тодоров ден заедно с кончетата на Фондация „Едно сърце“

Комплексът за социални услуги „Свети Георги“ и фондация „Едно сърце“ отбелязаха в аванс Тодоров ден със стартиране на хипотерапията за тази година в комплекса.

Хипотерапията е лечебна физкултура, при която основно средство е общуването с коне и ездата. Предназначена е за деца с умствени и/или физически увреждания и се характеризира с извършването на различни упражнения от детето в зависимост от личните му особености и степен на увреждането му.

На тържеството присъстваха зам.-кметът по „Европейски политики и социални дейности“ Анести Тимчев, директорът на КСУ „Св. Георги“ Апостол Делев и директорът на Фондация „Едно сърце“ Николай Гавазов.

Николай Гавазов, директор на фондацията „Едно сърце“, определя лечебната езда като ценна и ефективна при лечение и терапия на деца с увреждания, епилепсия, психични заболявания. Изследванията са показали, че в симбиозата, която се получава между човека и коня се създава енергия, която се превръща в стимулиращ фактор за човека със заболявания.

Зорница, която се занимава с дресирането на конете в ранчото в центъра, споделя, че язденето и грижата за конете осмисля деня на децата и те ги възприемат като истински домашни любимци, които ги успокояват.

Със затопляне на времето, услугата по хипотерапия ще бъде достъпна за всички деца, които имат желание да я ползват. Това ще създаде по-голяма възможност за социализиране на хората в неравностойно положение.

На следващото общинско заседание предстои да бъде взето решение за разходите по поддръжката на центъра и щатните бройки.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина