ГрадътКултураНовини

Плакати разказват истории за българската култура

Изложбата „Европа на български” се открива довечера в СКЛАД

Изложба на плакати “Европа на български” се открива тази вечер, в 19ч. в СКЛАД. Афишите в експозицията разказват визуално различни истории, свързани с българската култура. Всеки от плакатите съдържа дума, изписана на българска кирилица.

“Европа на български” е най-новият проект на платформата за плакатно изкуство от съвременни български визуални артисти – plakatkombinat.com.

Някои от думите в проекта “Европа на български” са събрани от проекта “Графонетика”, който представя сходството между изговярането и изписването на определени културни понятия в европейските езици, например: опера, дует, идея, утопия, технология, естетика, Европа, атмосфера, мелодия, археология. Така, понятия свързани с качествата и характера на българската култура, са комуникирани чрез общоевропейски културни кодове, каквито са сходните думи.

От великите гласове на България в световната опера – до карнавалните кукери, които се появяват и в европейското кино. От българската мелодия в космоса – до изкуството на световния Христо Явашев-Кристо в дует с Жан Клод. От атмосферата на българските градове – до утопията и демократизма в развитието на страната. 25-те произведения в изложбата с характерните за плаката силни визуални хрумки – се вписват и в чудесната игра на Европейската столица на културата наречена “Заедно”. Игра, в която дори кирилицата не пречи, а помага за общуването със света.

Авторите, които участват със свои плакати в изложбата са Милена Вълнарова, Кирил Златков, Николай Петрусенко, Надежда Комитска, Марио Иванов, Петър Чучулигов, Николай Младенов, Анна Симеонова, Дамян Дамянов, Камен Горанов, Светлана Мирчева, Теодор Лихо, Мариян Дзин, Милен Гелишев, Здравка Будинова и Светлин Балездров.

Придружаващите плакатите текстове от проекта „Европа на български“ са изписани с българския кириличен шрифт „Комета“ на художника Кирил Златков.

Проектът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина