ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Конференция събира Google и “дигиталните” училища на България в Пловдив

Национална конференция “Училище в облака” ще се проведе в Пловдив на 11 и 12 юни. Училища от цялата страна ще споделят опит как дигитализират своите административни процеси, как премахват хартията от класните стаи и как всеки ученик и учител учи със своето електронно устройство, навсякъде и по всяко време.

Над 150 участници от цялата страна ще обменят опит и ще споделят своите технологични иновации на най-високо ниво. За пръв път в рамките на едно събитие път ще се демонстрират практики на класове, в които всеки ученик има свои Chromebook, класни стаи в облака, виртуална и добавена реалност за училища.

Във всеки български регион има училища в облака, като училищата в Пловдив са над 60, а в страната общо над 200. България е регионален лидер с над 300 сертифицирани учители по програмите за дигитални умения на Google. Новата учебна година в 10 училища ще започне по модела 1:1, където всеки ученик има своя лаптоп-chromebook и сигурен електронен профил, като през тях се осигурява сигурен и мигновен достъп до всички учебни ресурси, домашни работи и проекти, в които ученикът участва. Езикова гимназия ”Иван Вазов” в Пловдив вече половин година работи по този модел, а през април министърът на образованието Красимир Вълчев посети училището и прояви интерес към модела.

Специален гост-лектор в конференцията е Дийн Стоукс, мениджър за Европа, Близък Изток и Африка (регион включващ 116 държави с над 2 милиарда души население), като той ще представи опита на Google и техни партньори в дигиталната трансформация на образователите системи на Швеция, Финландия, Великобритания, Холандия и други.

Други гост-лектори са Стефан Стоянов, заместник-кмет на Община Пловдив, архитектите Вилотека Славова и Мария Стайнова, носители на награди за дизайн на образователна среда в Български училища и Александър Ангелов, първият Google сертифициран иноватор в България и член на комисията за иновативни училища към Министерство на образованието.

Конференцията се организира от Център за творческо обучение в партньорство с Община Пловдив, Пловдивски Университет “Паисий Хилендарски” и ACER България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина