ГрадътКултураНовини

Две театрални представления и премиера на книгата на Стефан Янков на днешната „Сцена на кръстопът”

Вторият ден на „Сцена на кръстопът” ще предложи на пловдивчани и гостите на града три събития. Днес – 12 септември, от 17.30 часа, в Първо студио на Радио Пловдив, фестивалът съвместно с издателство „Жанет 45” кани на представянето на книгата „Театрална география, история, личности” на Стефан Янков със специалното участие Стефан Янков, д-р Младен Влашки и Теди Москов.

„Стефан Янков е добър ученик на своите духовни учители–разказвачи. Страниците, които ще прочетеш, щастливи читателю, са пропити от дъхаво червено вино и благостта на сладкодумието. Завиждам на родените в Пловдив. Като чета тази книга, си мисля, че това е мястото, това са хората, това е делото, за които човек може да мечтае.

„Делото” е театърът. Почти 20 години Стефан Янков е в центъра на театралния живот в провинцията (Пловдив, Димитровград, Хасково, Сливен, Смолян), а през следващите повече от 20 години работи в софийски театри или в Националния център за театър. Бил е драматург, бил е и директор. Истински театрал. Самоироничен, вслушан в света около него, замислен за същината на случващото се… Книгата разказва и как протичаше процесът в българския театър преди 10 ноември, и как – след това. И въпреки всичко е жизнеустойчива и жизнерадостна.
На задните корици на множество книги пише, че те трябва да бъдат прочетени. Да! Това се отнася и за „Театрална география, истории, личности“ – умна, забавна, особено важна книга”, пише за книгата Никола Вандов.

Вечерната програма на фестивала предлага две изключително интересни представления. В Камерна зала на театъра от 19.30 часа е премиерата на „Слава! Истинската история на Флорънс Фостър Дженкинс” по Питър Куилтър. Режисьор е Стайко Мурджев, сценограф и костюмограф – Петя Боюкова, музиката е на Петър Дундаков. В подготовката на сценичната пластика се включва актрисата Мариана Йотова, а вокален консултант е доц. Лилия Илиева.

В роляга та Флорънс ще видим Ивана Папазова, а на сцената тя си партнира с Димитър Банчев, Атанас Атанасов, Мариана Йотова, Боряна Братоева и Елена Кабасакалова.

По същото време – от 19.30 часа, в Кукления театър, е моноспектакълът „Приятно ми е, Ива” на Ива Тодорова. Представлението с постановъчен консултант Стоян Радев, сценографи Елица Георгиева и Момчил Алексиев, и костюмограф Елица Георгиева,  е от афиша на Театър 199 „Валентин Стойчев”.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина