ГрадътКултураНовини

Българската традиция и модерното изкуство се срещат в музикален пърформанс “Седемте чудеса на България”

Екипът на Сдружение “Алтернативен свят Оренда” вдъхнови артисти от различни изкуства и ги събра да творят заедно за съхраняването на българския бит и култура и предаването му на бъдещите поколения. Съвременна режисура, пъстри носии, красиви орнаментирани песни, кръшни хора, ръченици, дигитална сценография и електронна музика ще разкрият магията на седем фолклорни области на България. Всяка от тях се отличава с богатство и многообразие на музикалното и танцовото народно творчество. Сдружението се включва в програмата на Европейска столица на културата с представянето на музикален пърформанс “Седемте чудеса на България” на 14 септември от 20:30 ч. в квартал “Капана” на ул. “Абаджийска” 6. Автентичният фолклор е пресъздаден през погледа на младите артисти и по този начин става актуален и интересен за съвременното поколение.

Седемте народни певици: Ася Георгиева, Петя Михайлова, Александра Пламенова, Габриела Миланова, Милена Великова, Мария-Магдалена Брегова и Габриела Иванова ще “разказват” истории от пиринската, странджанската, добруджанската, шопската, родопската, тракийската и северняшката фолклорни области, а техни музикални кавалери ще бъдат Добри Рахнев – гайда, Васил Петров – тъпан, Мартин Владимиров – гъдулка, Станислав Атанасов – тамбура от Формация “Хаджии”.

Красотата на българския танц ще покажат танцьорите Хелия Иванова, Радостина Михайлова, Полина Петкова, Александра Керезова, Петя Иванова, Стефан Савов, Мартин Савов, Камен Пирянков, Младен Младенов от Фолклорен танцов ансамбъл „Пламъче“, които ще въвлекат публиката в действието на пърформанса чрез характерните за всяка област традиционни български танци. Представени заедно фолклорните области олицетворяват пъстротата и разнообразието на българската култура и символизират обединението на народа ни.

Вниманието на публиката ще бъде привлечено и от дигитална сценография чрез характерни визуални елементи от седемте фолклорни области, създадена за събитието от Николина Недялкова. Започващ автентично, пърформансът се разгръща към съвременното звучене и завършва с обща песен, колаборация между автентичния български фолклор и модерния електроннен звук на Десислав Георгиев – AuroraX.

Музикален пърформанс “Седемте чудеса на България” ще провокира възприятията на публиката и ще стимулира интереса й към изкуството, фолклора и живото културно наследство на България.

Проект “Седемте чудеса на България” се осъществява в гр. Пловдив с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Пловдив 2019” и програма “Мобилност” на Национален фонд “Култура” и е част от Официалната програма на “Пловдив – Европейска столица на културата”.

Facebook събитие: https://www.facebook.com/events/390296418335232/

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина