ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Близо 14 милиона лева от Европа за подмяна на печките на твърдо гориво

Кметът Иван Тотев и министър Нено Димов подписаха договор за подобряване качеството на въздуха в Пловдив

Срокът за изпълнение на проекта е 52 месеца

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за Община Пловдив за дейности по подобряване качеството на атмосферния въздух. Средствата в размер на 13 862 232,11 лв. са изцяло осигурени от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

Предвидените дейности по проекта са в изпълнение на Програмата на Община Пловдив за подобряване на качеството на атмосферния въздух за периода 2018-2023 г., в която се предвижда изпълнение на една от основните мерки, а именно подмяната на отоплителните устройства на твърдо гориво използвани за отопление от домакинствата в града.

С изпълнението на проекта ще се намали количеството емисии на фини прахови частици (ФПЧ10) и азотни оксиди, които са с източник на битовото отопление с твърдо гориво. Целта е да се подменят отоплителните устройства на домакинствата, които използват за отопление уреди с твърди горива, като се заменят с една от следните алтернативни форми за отопление.

Проектът ще се развива в два етапа. Първият ще продължи  до  31.05.2021 г. В този срок ще се проведе проучване  нагласите на населението, използващо дърва и въглища за отопление, както и поредица от мащабни разяснителни  кампании.

Вторият етап ще продължи не  по-късно от  31.12.2023 г., когато ще се извършат дейностите по подмяната на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво, с отоплителни устройства, отговарящи на специфични технически параметри.

Срокът за изпълнение на дейностите е 52 месеца.

За запознаване на пловдивчани с Програмата и условията, при които ще се реализира проекта е подготвена кратка информация, която е публикувана на сайта на Община Пловдив plovdiv.bg

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Поредната измама от Германия.Не им стига,че изколиха здрави прасета,сега искат да унищожат хората.Когато властта изменя народа не трябва да се гласува за ГЕРБ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина