ГрадътКултураНовини

Бикове, романтични градски пейзажи и ювелирни натюрморти на трима майстори показват в галерия SPS

Тук са тримата от най-добрите членове на Дружеството на пловдивските художници. Достойно са се представили, виждам и червени точки на картините за първите откупки, каза при откриването снощи на изложбата „Презареждане“ Снежана Фурнаджиева, председател на едно от най-старите творчески сдружения в България. Втората експозиция в новата галерия SPS, помещаваща се в едноименния хотел, показва 23 творби на майсторите на живописта Аспарух Сърбов, Геракси Гераксиев и Иван Чакъров.

По-едрите, мащабни, силни работи с различни ракурси на бикове и коне на Иван Чакъров, винаги завладяват с невероятен хъс, дух и енергията, които излъчват, коментира Снежана Фурнаджиева изложените платна. Работите ни грабват още с влизането в галерията и ни прехвърлят към ювелирния Геракси Гераксиев, който наблюдава природата, изпипва формата и влиза чак до нейната душа. Прекрасните му натюрморти са изключително естетски и се вписват идеално в интериор. Както картините на Иван – те са за хора, търсачи на силните усещания и на необикновената живопис. И също Аспарух Сърбов, който с нежността на поет, с нежни тонове разработва пейзажа. Той непрекъснато се развива и представя нещо ново – търсеща фигура е, подчерта Снежана Фурнаджиева.

Тя не спести и добри думи за самата галерия SPS. 24-часова отворена галерия – това е ново явление за Пловдив, което ще обхване и публики, които в останалите изложбени зали не могат да дойдат. Ще удовлетвори хората, които някак си след 20 часа започват културния живот, подчерта предимството на денонощно „отворените врати“ за изкуство шефката на пловдивските художници. Тя се впечатли и от идеята на Иван Гушков, съсобственик на комплекса, за двойно разширяване на изложбената площ. Пространството е отлично място за излагане на съвременно, модерно изкуство, тази галерия трябва да извоюва авторитет, че тук се представя най-доброто и да стане сред водещите, подчерта художничката.

Изложбата „Презареждане“ ще може да бъде разгледана до средата на юни в денонощната галерия SPS, Пловдив.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина