ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Стария град празнува цял месец

ОИ „Старинен Пловдив” отбелязва 50-годишнина с куп събития

Стария град ще празнува през целия април с богата културна програма, с която ще бъде отбелязана 50-годишнина на ОИ „Старинен Пловдив“. От общинския институт са подготвили куп събития в целия архитектурен резерват, които стартират на 1 април от Лапидариума, когато ще се състои официалната церемония за юбилея, с участието на настоящи и бивши служители на Управление „Старинен Пловдив”, общественици, свързани с историята на Стария град.

Ето и пълната програма:

 01.04., понеделник

17:30 ч –  Лапидариум – Официална церемония по случай 50 години от създаването на Управление „Старинен Пловдив“, с участието на бивши и настоящи служители, общественици, свързани с историята на Стария град.

В деня на шегата, подаряваме на пловдивчани и гостите една силна доза усмивка с две изложби –

18:00 ч. – Балабанова къща – Изложба на дунавски карикатури„Danube cartoons”

Изложбата представя карикатурното майсторство на автори от няколко дунавски държави. Експозицията се осъществява в партньорство с Министерството на културата на Долна Австрия и  Работната Общност на Дунавските страни.

18:30 ч. – Балабанова къща – Изложба „Коста Форев – палитра от светове”

Експозицията ще представи над 30 творби на самобитния разказвач на истории, разпозноваемият и колоритен художник Коста Форев.

Веднага след старта на изложбите музикален гост „Биг Бенд Пловдив” – двор /при лошо време пруст/ Балабанова къща.

05.04., петък

10:00 ч.- Балабанова къща – Обучение „Възможности за финансиране по европейски структурни и инвестиционни фондове. Проектни идеи.“, в сътрудничество с Областен информационен център, Пловдив

18:00 ч. – Балабанова къща – Комедиен спектакъл „Лятна бирария” по М. Маринов. Театрална работилница за мечти – Асеновград

М. Маринов е автор на пиесата „Лятна бирария”, създадена по картината на Коста Форев „Женски бунт в Станимака”. Творбата се намира във фонда на Дом на хумора и сатирата – Габрово. Авторът споделя, че преди 7 години пише пиесата, провокиран от силните образи в платното на Коста Форев. Зрителите, дошли да уважат юбилейните събития на Стария град, ще гледат първото ѝ действие, което „звучи” като  самостоятелен театрален етюд с времетраене 40-45 минути. Естествената среда на Балабанова къща, костюмите на актьорите и умелото режисьорско решение на постановчика Изабела Шопова ще направят магично оживяване на самобитните герои. На публиката обещаваме настроение, усмивка и потапяне в духа на времената, в които пулсираме когато прекрачим още първия калдъръм на Старинния град.

11.04., четвъртък

18:00 ч. – Малка БазиликаПредставяне на книгата „Добър вечер, столетие мое!“  за Стоянка Мутафова и среща с обичаната актриса

Тя е легенда. От 70 години изумителният ѝ талант пречиства душите и мислите ни с магическата сила на смеха. Очите ѝ са видели 97 зими, а закачливите пламъчета в тях не само не са изстинали, а днес блестят с двойна сила. Тя е Стоянка Мутафова. Една жена, която не се среща всеки ден.

Ще имаме честта да я посрещнем, да се докоснем до невероятното ѝ излъчване и да представим книгата за нея „Добър вечер, столетие мое!“ в Малката Базилика.

С изключителна благодарност към: Интеркомплекс ООД, Philicon 97, Plovdiv Plaza, HOTEL – RESTAURANT „ODEON“.

 15.04. – 18.04. понеделник-четвъртък

Лапидариум – „Донеси цвят в Стария град!“ – изграждане на жива цветна инсталация с участието на публиката. Асоциация на флористите в България, фирма Фиори и Регали, дизайнера Петя Анастасова, по идея на ОИ „Старинен Пловдив” ще предложат уникална по рода си акция в седмицата преди Цветница – изграждане на жива инсталация от цветя, която ще възпроизведе емблематичната за Стария град Балабанова къща. Канят се всички, които желаят от 15 до 18 април да се включат в изграждането ѝ. Материалите са осигурени, носете си само добро настроение и усет за красота.

 18.04. четвъртък

19:00 ч.- Балабанова къща – II международна изложба на мозайки „Балкански мостове”, куратор Крум Шаранков. След журиране участниците са 40 автора от 10 страни, а представените творби – над 90.

19.04., петък

11:00-13:00 ч- Малка базилика – Съпътстваща изложбата Научна конференция по мозаистика.

Научната конференция ще посрещне авторитетни лектори от Сърбия, Турция и Египет, а темите са – популяризиране на мозаечното изкуство и въвеждането му в галериите, в съвременния дом  и градско пространство; Развитие на мозаечното изкуство в Близкия Изток; История и развитие на мозайката в Турция.

19.04. – 21.04.  петък- неделя

Лапидариум

Фотоконкурс „Цветното лице на Стария град“.

Отправяме покана към жителите и гостите на Пловдив да дойдат да фотографират и да се снимат до цветната инсталация от акцията „Донеси цвят в Стария град!”

Регламентът на конкурса е поместен на страницата ни.

22.04. понеделник

18:00ч – Балабанова къща – Изложба „Героите на Хайтов и карикатурите на Димовски“ и обявяване на ученически конкурс за есе „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ“(Н. Хайтов)

 Регламентът на конкурса, жури и всички детайли ще бъдат обявени на сайта на Старинен Пловдив http://www.oldplovdiv.com  и на www.visitplovdiv.com в средата на април.

ВСИЧКИ СЪБИТИЯ В ПРОГРАМАТА СА С ВХОД СВОБОДЕН!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина