ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Вицепрезидентът Илияна Йотова, министър Красимир Вълчев и Димитър Бербатов откриват голяма конференция в Пловдив

Асоциацията на българските училища в чужбина  организира двудневен форум този уикенд

Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), в съорганизаторство с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и Министерството на образованието и науката организира в Пловдив на 27 и 28 юли своята годишна конференция под надслов „Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината“.

Официални гости на Конференцията ще бъдат вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева и Димитър Бербатов – основател на Фондация „Димитър Бербатов”, която осъществява проекта „Успелите деца на България”.

За 12-и път АБУЧ провежда своята Годишна отчетна конференция в България, за да отрази постигнатото и набележи новите си приоритети за бъдещето,  които асоциацията ще осъществява заедно с държавните институции, за да е успешно обучението по България зад граница.

В годините 2011-2017 конференциите на АБУЧ са провеждани в тясно сътрудничество и подкрепата на СУ „Св. Климент Охридски”. Миналата и тази година официален партньор на АБУЧ, освен Министерството на образованието и науката, е ПУ „Паисий Хилендарски”, който осигурява гостоприемно домакинство за провеждането на събитието в Пловдив – Европейската столица на културата – 2019.

Сътрудничеството с Пловдивския университет се оказва изключително полезно. От една страна, преподаватели от университета осъществяват обучения на учители от български училища в чужбина под формата на квалификационни курсове. Проведени са три курса в България и два в чужбина (в Белфаст и във Франкфурт). От друга страна, студенти от педагогическите специалности на ПУ „Паисий Хилендарски” провеждат своята тримесечна стажантска практика в български училища зад граница (Испания, Италия, Англия, Гърция и Австрия). От тази година се въведе и практика за пряко включване на учители от български училища в чужбина в обучението на студентите от Педагогическия факултет под формата на лекции и тренинги.

За конференцията „Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината“ ще пристигнат над 120 представители на българските училища в чужбина от цял свят. Участниците в конференцията ще присъстват на обучителните семинари за преподавателите и ще се запознаят с новите учебни помагала, издадени специално за образователните звена зад граница. За първи път в авторските колективи на тези специализирани издания участват и преподаватели от училищата в чужбина, заложили своя опит и знания, за да се осигури по-добро качество на преподаване.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина