ГласовеМнения

Решават бъдещето на Партийния дом другата седмица

Възможно е по казуса да бъде свикан градски референдум

Бъдещето на бившия Партиен дом ще бъде решено в Общинския съвет на сесията другата седмица. Тогава ще бъде внесено предложението на сдружение „Дом за пловдивската опера” на мястото на соц постройката да бъде вдигната нова и модерна градска опера. От сега е ясно, че местният парламент е разделен на За и Против събарянето на административното здание, което в момента се използва от общински и държавни чиновници. Разделение има и в редиците на архитектите. От регионалното звено на Камарата на архитектите в България вчера излязоха с категорична позиция срещу бутането на бившия Партиен дом. Но от другата браншова организация- Съюза на архитектите, мълчат по казуса. Редно е да се отбележи, че председателят на САБ- арх. Илко Николов е човекът, който предлага на мястото на Партийния дом да се изгради съвременна оперна сграда.

Общински съвет е този, който може и трябва да вземе такова решение. Не искам това да става политически въпрос. Защото това е градски въпрос, подчерта пред журналисти на днешната сесия кметът Иван Тотев. Като предположи, че по казуса може дори да бъде свикан градски референдум, стига местния парламент да реши това.

Този дебат съвпада и с една чисто вътрешна дискусия относно желанието ни да изнесем администрацията от сградата на бившия Партиен дом. Тъй като тя е трудна като достъпност за административни услуги и обслужване на граждани. И ще става все по-трудно достъпна, тъй като с реконструкцията на площад Централен ще намалим наполовина паркинга пред Тримонциум, както и ще премахнем паркинга на „Иван Вазов”, тъй като там ще е пешеходна зона, обясни кметът. Той не скри, че сградата има архитектурни и исторически достойнства. Но пък е в лошо състояние и не отговаря на съвременните изисквания. Не е добро дори конструктивното й състояние. Правихме задълбочено конструктивно обследване заради проекта за реконструкция. За да отговаря на съвременните изисквания, тя трябва да бъде укрепена, което допълнително оскъпява ремонта, който с проекта за укрепване ще е на стойност между 12 и 13 милиона лева, обясни Иван Тотев.

Той уточни, че ако общински съвет реши да се премине към събаряне на сградата и изграждане на Дом на пловдивската опера на нейно място, ще се стартира много дълъг процес по търсене или изграждане на нов „дом” на администрацията, изнасянето й от Партийния дом и всичките последващи проектни и строителни дейности.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

15 коментари

  1. Тази тема не е за „Дом Опера“ независимо под какъв байряк кудкудякат: те искат ТЕРЕН ЗА ЧАСТНО ДОХОДНО ЗДАНИЕ да цунат безплатно от градските будали

  2. Ами като ремонтът ще струва 13 милиона, защо проведохте конкурс тогава? А колко ще струва да се събори и да се построи опера? А не е ли това причината да искате опера точно там, че ще струва много повече?

  3. Егати безумието да се бутне знакова сграда на центъра , която обслужва административно целия град, за да се построи “ опера“ за 300 души редовна публика

  4. Нахални ОПЕРАстите, брей! Чети тук: „glasove.com/categories/kultura-i-obshtestvo/news/ruskata-kritika-za-sofijska-opera-batut-demode-i-nespoluchlivo-peene“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина