Работодателите с конкретни мерки за намаляване на негативното отношение на кризата върху икономиката

Гласове Новини Под лупа Политика

От АИКБ са предложени на държавата три мерки в подкрепа на най-застрашените отрасли, които са в две посоки – осигуряване на доходи на работещите в тези сектори и гарантиране на ликвидност в самия бизнес

Туроператорите също предлагат 5 икономически решения, ако новите мерки бъдат приети

НПРО изпратиха предложения за нови мерки за намаляване на негативното отношение на коронакризата върху дейността на предприятията и върху икономиката на България при втората вълна на COVID-19.

Работодателите предлагат конкретни мерки и заявяват, че вече не може да се затварят бизнеси без едновременно с това да се стартират мерки за подкрепа на предприятията и хората.

Днес представителните на национално равнище организации на работодателите в България –  Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов предложения за нови мерки за намаляване на негативното отношение на коронакризата върху дейността на предприятията и върху икономиката на България при втората вълна на COVID-19.

От АИКБ са предложени на държавата три мерки в подкрепа на най-застрашените отрасли. Те са в две посоки – осигуряване на доходи на работещите в тези сектори и гарантиране на ликвидност в самия бизнес. Според Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ, пострадалите от кризата компании имат нужда, на първо място, от разсрочване на данъчните и осигурителни задължения, защото когато не работят, те не могат да си плащат задълженията към държавата. А тези задължения трупат лихви. Полезно би било и да се удължи мярката на БНБ за мораториум върху кредитните плащания.

От своя страна мениджърите на 132 фирми, които са членове на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение “Бъдеще за туризма” (СТТА ОБТ) излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министрите от кабинета, в отговор на подготвяните от правителството мерки за ограничаване на пандемията, съобщи БНТ.

Настояваме за пет икономически решения, които биха подобрили ликвидността и заетостта в бранша”, посочва Павлина Иванова, председател на УС на организацията.

Те са:

– 10% грантова схема за национално финансиране за ликвидност на туроператорите и туристическите агенти. – Въвеждане на социална мярка за неработещите туроператори и туристически агенти в съотношение 80/0. – Специален нисколихвен кредитен продукт за ТО и ТА, поради счетоводната специфика на работата, невъзможност за материално обезпечение, влошена финансова експозиция, и наближаващ краен срок за възстановяване на предплатени пътувания на 320 000 туристи.-

– Налагане на мораториум на банковите кредити и безлихвено отсрочване на всички плащания към държавния бюджет за период от 6 месеца.

– Законодателна инициатива за удължаване срока на застраховка “Отговорност на туроператора” за месеците на затворен бизнес.

Предложенията са съобразени с насоките по временната финансова рамка, дадени от ЕК на 19 март и актуализирани на 13 октомври. Мерките вече действат и показаха ефективността си след прилагането в редица европейски държави, напомнят от сдружението.

Още по темата:

Здравният министър предлага почти пълен локдаун

Туристическият сектор с открито писмо до премиера: Жизнените ни сили са на приключване

Политическа пандемия е по-страшна от COVID-19

Бизнесът настоя за бързи компенсации за локдауна: какви да са мерките

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.