Здравният министър предлага почти пълен локдаун

Актуално Гласове Градът Новини

Нужно е да бъдат затегнати противоепидемичните мерки в страната, което предстои да бъде обсъдено на заседание на Министерския съвет. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след среща при премиера Бойко Борисов. “Няма система, която да може да издържи, няма да издържат лекарите и сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност и риск”, заяви той.

Ако бъдат приети предложените ограничения, здравният министър настоява те да влязат в сила от петък – 27 ноември. Сред мерките са затваряне на образователните центрове, заведения, културни центрове и нехранителни магазини.

Предложенията са:

1. Удължаване срокът на обявената извънредна епидемичната обстановка с 4 месеца до края на март 2021 година.

2. Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

3. Преустановяване на всички видове колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, включително частно организирани тържества.

4. Продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове и нощни заведения.

5. Преустановяване работата на заведенията за хранене и развлеченияресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе сладкарници, барове и други. Същите могат да работят само за доставки по домовете.

6. Преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове от типа МОЛ, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи.

7. Преустановява се организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов проведе с тях работна среща, по време на която здравният министър е докладвал данни за развитието на пандемията от COVID-19 в България. Обсъдени са били конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Направен е бил и преглед на натовареността на болничните заведения у нас.

Споделете ни във:

1 коментар за “Здравният министър предлага почти пълен локдаун

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.