Бизнесът настоя за бързи компенсации за локдауна: какви да са мерките

Власт Гласове Избори 2021 Новини

БСК поиска Национална програма за подпомагане на засегнатите от ограничителните мерки

Българският бизнес разбира необходимостта от предприемане на ограничителни мерки, насочени към запазване на живота и здравето на хората. Обръщаме внимание, че другите европейски държави, които наложиха сходни ограничения през последните седмици, представиха и мащабни икономически мерки, за периода на т. нар. локдаун. Това се казва в съобщение на Българска стопанска камара (БСК) часове след предложението, което направи министъра на здравеопазването за въвеждане на нови, по-строги ограничения, които Министерски съвет ще обсъди на следващото си заседание.

БСК дава пример с Австрия, въвела пълен локдаун, където компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80% от оборота им за същия период на предходната година. Подобна мярка е договорена и в Дания, където малките и средни предприятия, чийто оборот е спаднал с 30% като последица от Ковид-19, могат да получат компенсация до 90% от оборота си, а големите – до 70%. Компании, които са били принудени да затворят заради Ковид-19 – в т.ч. нощни клубове, организатори на събития и др., които са де факто затворени, могат да кандидатстват за компенсации в размер на 100% от загубения си оборот. В Унгария държавата ще възстанови 80% от стойността на резервациите в туристическия сектор, направени в рамките на 1 месец преди 8 ноември т.г., отбелязват от БСК.

Заедно с това от Стопанската камара настояват за обособяване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки, която да предоставя възможност за бързо получаване на компенсации за сметка на държавата. Една от мерките, които следва да бъдат обхванати от Националната програма, би могла да бъде подкрепа за непокрити фиксирани (постоянни) разходи* на дружествата.

От БСК изтъкват, че мярката е част от Временната рамка на ЕК за държавните помощи, изменена и удължена на 13 октомври 2020 г., която урежда “Подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата”.

С тази Временна рамка се въвежда нова мярка, която дава възможност на държавите членки да подкрепят дружествата, изправени пред спад на оборота си от най-малко 30 % през допустимия период в сравнение със същия период на 2019 г. поради пандемията от коронавирус. Чрез подкрепата ще се поемат част от фиксираните разходи на бенефициерите, които не са покрити от техните приходи, в максимален размер от 3 милиона евро на предприятие. Подпомагането на тези предприятия чрез временно поемане на част от разходите им има за цел да се предотврати влошаването на техния капитал, да се поддържа стопанската им дейност и да им се предостави стабилна основа за възстановяване. Това позволява по-целенасочена помощ за предприятия, които очевидно се нуждаят от нея, се казва в мярката на ЕК.

Преди няколко дни Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) също се позова на тази мярка на ЕК и поиска подкрепа за постоянните разходи на предприятията. От АИКБ настояха и за отсрочване на задължения.

БСК признава усилията на Министерство на икономиката, но подчертава, че “8 месеца след избухване на пандемията и обявяване на извънредно положение в България, все още голяма част от безвъзмездните средства не са достигнали до бизнеса”.

Причината, според БСК, е, че средствата се разходват чрез оперативните програми, което е придружено с редица административни процедури. В заключение от Стопанската камара подчертават, че най-важното на подкрепата в настоящата криза е не толкова нейният размер, колкото навременното й предоставяне.

Източник: dir.bg

Илюстрация: smallbusiness.co

Споделете ни във:

1 коментар за “Бизнесът настоя за бързи компенсации за локдауна: какви да са мерките

  1. Какъв “бизнис” е тоа дето НАСТОЯВА ДА МУ ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИ И ЗАГУБИ?
    То не може хем да е капитализАм докато печелиш, богатееш и дигаш бетонови хотели и се асоциираш в Асоциация МИЛИОНЕРцИ, а пък
    да е комонизам и да ти плаща даржавата издръжката, загубите и ЗАПЛАТИ като свърши търсенето, оттам и предлагането в трудни времена.
    Почтеният КАПИТАЛИСТ ФАЛИРА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.