ГласовеЗдравеМненияНовиниПУЛС

Първата антигенна ваксина се очаква в България през март

Данните сочат 90 на сто ефикасност на ваксината на „Новавакс“

България е заявила и 10 000 дози за инактивираната ваксина на „Валнева“

Богдан Кирилов: Не са отчетени тежки странични реакции при ваксинираните деца

Петата ваксина срещу Covid-19, коята е първата антигенна или протеинна ваксина, тази на „Новавакс“,  я очакваме в България през месец март, съобщи изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов пред БНР. Към момента в нито една държава – членка на ЕС няма извършени доставки от нея.

Министерството на здравеопазването провежда в момента разговори с Европейската комисия за осигуряване на количества и от тази ваксина за нашата страна. Ще има развитие в тази посока и ще имаме доставки и от нея. За количества не мога да уточня все още„, каза Кирилов.

Кирилов уточни, че данните сочат90 на сто ефикасност на ваксината на „Новавакс“ по отношение на симптоматично и тежко протичане, като първоначалните данни показват и ефикасност спрямо варианта „Омикрон“, но са необходими още клинични проучвания, защото ваксината не е прилагана в много държави. Компанията трябва да предостави и тези данни на ЕМА в следващите седмици.

Очаква се одобрение и за другата антигенна ваксина – на фирмите „Sanofi/Glaxo“, която е също антигенна, допълни Богдан Кирилов. България е заявила и 10 000 дози за инактивираната ваксина на „Валнева“, но все още няма окончателни данни от клиничните изпитвания, но към средата на годината би следвало да има окончателна оценка.

„В България до момента са осигурени от четирите разрешени ваксини в ЕС срещу Covid- 19 за близо 8,5 млн. лв. В ЕС към момента са разрешени пет ваксини, като към държавите членки са извършвани доставки от четири от тях.

Най-много дози имаме от ваксината на Янсен, след това ваксината на „Пфайфзер/ Бионтех“, следват по количества ваксините на „Модерна“ и на „Астра Зенека“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Спрете с тези боклуци и измислете истинска такава но тествана мин.5години.И затегнете некадърниците работещи в интензивните там където се убива за щяло и нещяло ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ СМЕШНИЦИ КОИТО И ТЕ НЕ СПАЗВАТ МЕРКИТЕ.ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ ИДВА ОТ ТАМ.НЕКАДЪРНО ЛЕКУВАНИ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина